Szentkirályi: Karácsony Gergely trükkjei és a "hülyeségvonat"

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP budapesti főpolgármester-jelöltje, éles kritikával illette Karácsony Gergelyt, a jelenlegi főpolgármestert, aki szerinte "speciális baloldali, gyurcsányista trükkökkel" eltüntette Budapest pénzét.

Szentkirályi Alexandra Facebook-posztjában arról írt, hogy Karácsony Gergely még Rodolfo, a híres illuzionista is megirigyelhetné a módszereit, amelyekkel "úgy tüntette el a főváros pénzét, hogy közben semmi sem épült". A Fidesz-KDNP jelöltje szerint a városvezetés átvételekor 200 milliárd forint megtakarítást hagytak a főpolgármester számára, de ez a pénz eltűnt, és Karácsony saját elmondása szerint is Budapest csőd szélén táncol.

Szentkirályi Alexandra továbbá felsorolta, hogy mi minden nem valósult meg Karácsony Gergely vezetése alatt, például egyetlen kilométer villamos vagy metróvonalat sem építettek, és 4 és fél év alatt sem sikerült klimatizálni a 3-as metrót. Emellett kritizálta, hogy leszereltek 3000 kukát, 2 milliárd forintot vontak el a köztisztaságért felelős cégtől, és csökkentették a BKK járatainak számát.

Karácsony Gergely főpolgármester válaszában a Fidesz kommunikációját "hülyeségvonatnak" nevezte, amelyen nincs fék, és cáfolta a vádakat, miszerint ki akarnák tiltani a 10 évnél idősebb autókat a fővárosból. Karácsony szerint Szentkirályi Alexandrának nincs mondanivalója a város jövőjéről, és nem érti a levegőminőség javításának szükségességét, valamint azt, hogy miért fontos az embert választani minden más szempont előtt.

Karácsony hangsúlyozta, hogy a városvezetés cselekszik, például a levegőminőség javítása érdekében is. Elmondása szerint minden idők legnagyobb járműfejlesztésével kivezették a levegőszennyező buszokat a közösségi közlekedésből, új villamos és trolikapcsolatokkal bővítették a kibocsátásmentes közlekedés arányát, jelentősen csökkentették a belvároson átmenő autóforgalmat, sok ezer fát ültettek, bővítették és zöldítették a távhőellátást, valamint európai uniós programokat készítettek elő a szilárd tüzelés kiváltására. Karácsony a kormánypárt vádjaira reagálva megmutatta, hogy az ő családi autója is bőven több mint tízéves, amire a kormánypárt azt kérdezte, hogy lehet-e zöld elkötelezettségű az, akinek öreg autója van?

Az interjúban Karácsony Gergely az elmúlt öt év eredményeit és kihívásait is értékelte, bár konkrét részletek az interjú tartalmáról nem kerültek megosztásra az cikkben.