Hámori Luca ötödik helye és a pénzjutalom kiegészítése, Kovács Richárd reakciója

Hámori Luca, a női ökölvívók 66 kilogrammos súlycsoportjában az ötödik helyen végzett a párizsi olimpián, és bár a negyeddöntőben kikapott, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség bronzérmesként jutalmazza.

A szombati negyeddöntőben Hámori Luca egyhangú pontozással maradt alul az algériai Imane Heliftől. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) azonban úgy döntött, hogy Hámori Luca ötödik helyezése ellenére is megkapja a bronzéremért járó pénzjutalmat, amely összesen 31 millió forint.

A MÖSZ Ügyvivő Testületének tagja, Berkó Lajos elismerését fejezte ki a magyar ökölvívó csapatnak, kiemelve Hámori Luca és Kovács Richárd ötkarikás szereplését, valamint az edzői stáb munkáját. Berkó Lajos tájékoztatása szerint a szövetség kiegészíti Hámori Luca pontszerzéséért járó pénzjutalmát a bronzéremért járó összegre.

A MÖSZ közleményében gratulált a magyar csapatnak, és bízik abban, hogy a párizsi sikerek jó alapot adnak a sikeres folytatásra. Hámori Luca esetében a szövetség a pénzjutalom nagyobb részét, 16 millió forintot adja.

Hámori Luca ellenfele, Imane Helif az utóbbi napokban több vitát is kiváltott, miután egy olasz versenyzőt gyorsan legyőzött, és korábban a magas tesztoszteronszintje miatt kizárták a világbajnokságról. A magyar szövetség tiltakozott a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál (NOB), és Hámori Luca jelezte, hogy mindenképpen kiáll az algériai bokszoló ellen. A meccs után Hámori Luca elismerően nyilatkozott ellenfeléről.

Az IBA orosz elnöke, Umar Kremljov az aranyérmeseknek járó 50 000 dolláros pénzjutalommal honorálja mindazokat a bokszolókat, így nagy valószínűséggel Hámori Lucát is, akik Heliftől vagy az ugyancsak az IBA által eltiltott tajvani Lin Jü-tingtől kaptak ki. Ezen kívül az illető versenyző edzője (Varsányi Áron) és nemzeti szövetsége (MÖSZ) 25-25 ezer dollárt kap.

Az olimpiai ötödik helyezettnek járó állami pénzjutalom 15 730 000 forint, a bronzérmesé ennek éppen a duplája, 31 350 000. Ha ehhez hozzátesszük az IBA 50 000 dollárját, ami jelen kurzuson 18 235 000 forint, akkor Hámori Luca fájdalomdíja 49 585 000 forint lesz.

Kovács Richárd, aki szintén bejutott a legjobb nyolc közé, de nem részesül hasonló kiegészítésben, diszkriminatívnak érzi a MÖSZ döntését. Kovács a Facebookon fejezte ki nemtetszését, hangsúlyozva, hogy az egész életét az olimpiára tette fel, és nem érdekli a pénz, de az igazságtalanság igen.

(Borítókép: Hámori Anna Luca (kék) az algériai Imane Helif elleni küzdelemben a női ökölvívók 66 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntőjében a 2024-es párizsi nyári olimpián az Észak-párizsi Arénában 2024. augusztus 3-án.  Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)