Az Etna vulkán kitörése korlátozza a cataniai repülőtér forgalmát

Az Etna vulkán ismételt kitörése miatt csökkent a cataniai repülőtérre érkező járatok száma. A vulkán láva- és füstkibocsátása következtében naponta csak hat repülőgép szállhat le. A repülőtér júliusban kétszer is felfüggesztette működését a vulkáni hamu miatt, és a legutóbbi kitörés során a belföldi és külföldi járatokat Palermóba és Trapaniba irányították át. Az Etna, Európa legnagyobb aktív vulkánja, mintegy 500 000 éve kitöréseket produkál rendszeresen.

A cataniai repülőtér, amely Szicília legforgalmasabb légikikötője, korlátozásokat vezetett be, miután a vulkán reggel kezdett lávát és füstöt kibocsátani. Az Etna vulkán, amely 3324 méter magas, Európa legnagyobb aktív vulkánjaként ismert, és már körülbelül 500 000 éve rendszeres kitörések sorozatát produkálja.

A repülőtér júliusban kétszer is kénytelen volt felfüggeszteni a működését, miután a futópályákat vulkáni hamu borította be. A mostani korlátozások értelmében a repülőtérre érkező járatok száma óránként hatra csökkent.

Az Etna kitöréseinek következményei nem csak helyi, hanem regionális szinten is érezhetők, hiszen a légiközlekedési korlátozások jelentős hatással vannak a térség turizmusára és gazdaságára. Az ilyen természeti események rávilágítanak arra, hogy milyen fontos a katasztrófavédelem és a kockázatkezelés a vulkánok által érintett területeken. Az utóbbi kitörés során a sziget légi közlekedésében fennakadással kellett számolni, és a belföldi és külföldi repülőjáratokat Palermóba és Trapaniba irányították át.