Internetre költöző neonácik és az erőszak terjedése

Az internetes közösségi platformok, mint például az X, elősegítik a szélsőséges eszmék terjedését, mivel lehetőséget biztosítanak a neonáci vezetőknek az erőszakos cselekmények népszerűsítésére. Az Egyesült Királyságban a szélsőjobboldali erőszak újjáéledésének egyik oka, hogy Elon Musk visszaengedte az X közösségi oldalra olyan személyeket, mint Tommy Robinson – állítják kutatók a The Guardian szerint.

A szélsőjobboldali mozgalmak mostanra sokkal decentralizáltabbá váltak az Egyesült Királyságban és világszerte. A tüntetéseken ismert szélsőjobboldali figurák is részt vesznek, de emellett egy laza hálózat is létezik, amely helyi polgárokat és futballhuligánokat foglal magába. Ezeket az embereket gyakran külföldről érkező befolyások és online dezinformációk aktiválják, amelyek ad hoc helyi akciókra ösztönzik őket, vagy saját félrevezető tartalmakat terjesztenek az interneten.

A dezinformáció terjedését példázza a southporti gyermekgyilkosságokkal kapcsolatos eset, ahol a támadást tévesen egy menedékkérőnek tulajdonították, miközben a valódi gyanúsított egy helyi születésű személy volt.

Az online dezinformáció és a szélsőjobboldali hangok terjedésének megakadályozására a közösségi médiaplatformok algoritmusainak módosítását javasolja Stephan Lewandowsky professzor, aki szerint a de-platforming csökkenti az ilyen személyek befolyását.

Az Egyesült Királyságban a hétfői southporti gyermekgyilkosságok óta fokozódtak az indulatok. A rendőrség által megnevezett gyanúsított, a 17 éves Axel Rudakubana személyével kapcsolatos álhírek terjedése után több városban is tüntetések zajlottak. Rotherhamben például egy vendégmunkások lakta szálloda körül alakult ki pogromhangulat, ahol a tüntetők erőszakos cselekményeket követtek el, és végül betörtek az épületbe.

A Guardian percről percre tudósításában lehet követni az eseményeket, amelyek során több mint 90 embert vettek őrizetbe országszerte, és legalább egy rendőr megsérült. A Blikk szerint a tüntetések zavargásokba csaptak át, és több városban, mint Liverpool, Bristol, Manchester, Blackpool és Belfast, üvegeket dobáltak, üzleteket fosztogattak, rendőröket támadtak meg. A zavargások vasárnap néhány száz bevándorlásellenes tüntető megmozdulásával kezdődtek Anglia északi részén, ahol téglákkal dobálták meg a kiérkező rendőröket, betörték a szálloda ablakait és szemeteskukákat gyújtottak fel.

A hétfői tragédia egy Taylor Swift tematikájú gyerekrendezvényen történt, ahol egy brutális késes támadás során három gyermek vesztette életét és többen megsérültek. A támadás a rendezvény utolsó perceiben történt, amikor a fiatal támadó berontott a helyszínre és konyhakéssel támadt a gyerekekre és a védelmező felnőttekre. Az eset óta a kedélyek nem csillapodnak, és egyre többen fordulnak az ott élő vendégmunkások ellen. A rendőrség közölte, hogy a gyanúsított brit születésű, médiajelentések szerint pedig a családja keresztény, ellentétben a terjedő téves információkkal, miszerint a támadó bevándorló és szélsőséges iszlamista lenne. Keir Starmer munkáspárti brit kormányfő azt ígérte, hogy mindent megtesz annak érdekebében, hogy ezeket a gonosztevőket a lehető leghamarabb bíróság elé állítsák, és aláhúzta, hogy mindazok, akik részt vettek a zavargásokban, meg fogják bánni, hogy csatlakoztak a rendbontókhoz.