Vas Kata Blanka negyedik helyen a párizsi olimpián

Vas Kata Blanka a negyedik helyen végzett a női országúti kerékpárosok versenyében a 2024-es párizsi nyári olimpián. A magyar versenyző 20 kilométerrel a cél előtt indított támadást a holland Marianne Vos társaságában, de a belga Lotte Kopecky és az amerikai Kristen Faulkner 10 kilométerrel a vége előtt utolérte őket. Faulkner egy merész támadással 3,4 kilométerrel a cél előtt elhúzott, és végül 58 másodperces előnnyel megszerezte az olimpiai aranyérmet.

A 22 éves magyar kerékpáros, Vas Kata Blanka, az egész 157 kilométeres verseny során az élbolyban maradt, elkerülve a bukásokat és a Montmartre-on is a legerősebbekkel haladt. A verseny során többször is csoportok léptek előre, de végül Faulkner diadalmaskodott. Vas és Vos először leléptek egy másik versenyzőtől, Deignantól, majd a hajrában Vos az ezüstérmet, Kopecky pedig a bronzérmet szerezte meg, mindössze centikkel megelőzve Vast.

Vas Kata Blanka csalódottságát fejezte ki, de egyben büszkeségét is a teljesítményével kapcsolatban. Elismerte, hogy bár előre látta Faulkner győzelmét, nem reagált megfelelően, amikor az amerikai versenyző a cél előtt támadást indított. A versenyzők közötti együttműködés hiányát említve úgy döntött, hogy a második helyért fog küzdeni, de végül a bronzéremért folytatott küzdelemben néhány centiméterrel maradt alul. Ennek ellenére Vas Kata Blanka magabiztosságot nyert a versenyből, és hangsúlyozta a kemény munka folytatásának szükségességét, valamint azt, hogy a jövőben remélhetőleg ő is ott lesz a legjobbak között.

Ez a negyedik hely már a második ilyen eredménye az olimpián, ami jelentős teljesítmény a magyar kerékpársport számára. A férfiak versenyében Valter Attila szintén negyedik helyen végzett, így a magyar kerékpárosok két negyedik helyet is szereztek a párizsi olimpián. Vas Kata Blanka a párizsi olimpia előtt 2027-ig hosszabbított klubcsapatával, a női mezőnyben kiemelkedően sikeresnek számító SD Worxszel.