Észak-Korea elutasította az orosz és dél-koreai segítségnyújtást

Észak-Korea köszönettel visszautasította az Oroszország és Dél-Korea által felajánlott segítséget az árvizek okozta károk enyhítésére, mondván, hogy már megtették a szükséges intézkedéseket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton üzent Kim Dzsongun észak-koreai vezetőnek, hogy Moszkva kész azonnal segítséget nyújtani a júliusi heves esőzések okozta károk helyreállításában – jelentette a KCNA észak-koreai hírügynökség. Putyin biztosította a phenjani vezetőt, hogy Oroszország „osztozik a baráti Észak-Korea fájdalmában és gyászában”, és felajánlotta, hogy Moszkva kész bármikor segítséget és támogatást nyújtani.

Kim Dzsongun válaszában elmondta, hogy Phenjannak már kész tervei vannak a helyzet kezelésére, és megtette a megfelelő intézkedéseket. Ugyanakkor hozzátette, hogy ha később mégis szükségük lenne segítségre, akkor a "hű moszkvai barátaihoz" fognak fordulni. Az észak-koreai vezető "hamis szóbeszédnek" nevezte a dél-koreai sajtóban megjelent híreket, amelyek szerint 1500 ember vesztette életét vagy tűnt el az árvizek következtében. Kim Dzsongun szerint senki sem halt meg, és az érintetteket átmeneti szálláshelyeken helyezték el.

Az elmúlt napokban Észak-Koreát szokatlanul heves esőzések és árvizek sújtották, amelyek több mint négyezer házat öntöttek el, és mintegy ötezer lakost szigeteltek el. A KCNA jelentése szerint az áradások több mint ötezer lakost elzártak a külvilágtól, és jelentős károkat okoztak az infrastruktúrában, beleértve középületeket, létesítményeket, utakat és vasutakat. Július 31-én Phenjan közölte, hogy számos középületet, létesítményt, utat és vasutat, több mint 4100 települést és közel 3000 hektárnyi földterületet öntött el a víz Szinidzsu és Uidzsu északi régiókban.

Dél-Korea pénteken közölte, hogy hiába ajánlotta fel segítségét Észak-Koreának, Phenjan nem válaszolt a megkeresésre – közölte az MTI. A hivatalos észak-koreai média nem tett említést a dél-koreai segélyajánlatról, de bírálta Dél-Koreát az Egyesült Államokkal folytatott együttműködése miatt.