A sport és az identitás kérdései a párizsi olimpián

A közelmúlt eseményei újra felvetették a sport, a politika és a társadalmi identitások összefonódásának kérdéseit. A párizsi olimpián Angela Carini és Imane Helif ökölvívó mérkőzése körüli botrány, valamint Milák Kristóf olimpiai diadalának megvilágítása rámutat arra, hogy a sportesemények nem csupán fizikai teljesítményekről szólnak.

A sport világában gyakran hangoztatjuk, hogy a gyűlölet nem pálya, mégis a közösségi médiában a közelmúltban zajló események elfeledtették velünk a sport valódi értékeit. Angela Carini és Imane Helif ökölvívó mérkőzése után a közösségi oldalakon megjelent kommentáradat és botrányos bejegyzések politikai ügyet csináltak a versenyből, ami már nem a fair playről, a genderről, és legfőképp nem a sportról szól.

Helifet a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (IBA) egy tavalyi teszt alapján zárta ki a világbajnokságról, mivel állítólag Y-kromoszómája is van, és magasabb a tesztoszteronszintje, de a vizsgálat eredményét nem hozták nyilvánosságra. A kérdés felvetődik, hogy ki dönthet arról, hogy ki a nő és ki a férfi, és vajon van-e egyáltalán határ, amit meg lehet húzni.

Helif érzelmileg megpróbáltatva hagyta el a vegyes zónát, és az algériai szurkolók is kifejezték nemtetszésüket a történtekkel kapcsolatban, amelyek Algériában is politikai ügyet generáltak. Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt az ügyben, amit sokan politikai haszonszerzésnek tartanak.

A sportban a fizikai és pszichés adottságok különbözősége miatt senki sem egyenlő, és ez felveti a kérdést, hogy vajon a sportban létezik-e egyáltalán igazságos verseny. Milák Kristóf olimpiai diadalát is ebben a kontextusban érdemes szemlélni, hiszen ő is kiemelkedő adottságokkal rendelkezik.

Az Index Sportcast olimpiai különkiadásában az Index helyszíni tudósítói, Kocsmár-Tóth István és Huber Tamás is kifejtették véleményüket a magyar küldöttség eddigi három aranyérméről és a Hámori Luca ökölvívó-negyeddöntője körül kialakult helyzetről.

Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja a Nemzeti Sportnak adott interjúban beszélt az olimpiai élményeiről, a szervezésről, a megnyitóünnepségről, a Szajna minőségéről, az időjárásról és a magyar sportolók szerepléséről. Kiemelte a magyar fiatal sportolók, köztük Hámori Luca remek teljesítményét, és hangsúlyozta, hogy a sportolók kiszolgálása legyen a legfontosabb. Fürjes szerint a női esélyegyenlőség nem csupán a résztvevők számában, hanem a biológiai adottságoknak megfelelő versenyben való részvételben is meg kell jelennie. Hozzátette, hogy Imane Helif esetében nem transzgender ügyről van szó.

A párizsi olimpia eseményei ismét rávilágítottak arra, hogy a sport sokkal több, mint fizikai teljesítmény: a társadalmi és politikai kérdések is meghatározó szerepet játszanak benne.