A magyar vállalatok kiberbiztonsági kihívásai

A Sophos legújabb felmérése szerint a magyar cégek jelentős része még mindig nem áll készen a kiberfenyegetések kezelésére, és 2023-ban minden ötödik vállalatot ért zsarolóvírus-támadás.

A magyar vállalatok elleni kibertámadások leggyakoribb forrása az adathalászat volt 2023-ban, amely a zsarolóvírus által érintett vállalatok 32 százalékánál jelent meg bejutási módszerként. A támadások során a kiberbűnözők gyakran titkosították az adatokat, ami a megtámadott vállalatok felénél fordult elő, míg minden tizediknél hozzáférést szereztek a digitális eszközökhöz, de nem titkosították azokat. A megtámadott vállalatok 39 százalékának sikerült megállítania a támadást az adatok titkosítása előtt.

A vállalatok felkészültsége a kibertámadásokra még mindig nem megfelelő. A megkérdezett cégek 28 százaléka még nem tapasztalt kibertámadást, de a jövőben várhatóan fog, míg minden harmadik vállalat, amelyet 2023-ban nem ért támadás, nem számít arra, hogy a jövőben kiberbűnözők áldozatává válik. A vállalatok 46 százaléka készít biztonsági mentéseket, és 51 százalékuk alkalmaz kiberbiztonsági szakembert vagy üzemeltet biztonsági műveleti központot (SOC), amely képes a támadások megállítására. Ezzel szemben 18 százalékuk külső kiberbiztonsági szakemberekkel és válaszcsapatokkal dolgozik.

A kiberbiztonsági költségvetési problémák is jelentős kihívást jelentenek a vállalatok számára. A cégek 27 százalékának nincs elegendő forrása a szakemberek számának növelésére, és 17 százalékuk nehezen találja meg őket a munkaerőpiacon.

A vállalatok közel egyharmada rendelkezik speciális zsarolóvírus elleni védelemmel, mint például speciális védelmi szoftverekkel, tűzfalakkal vagy tartalomszűrőkkel. A kibertámadások elleni védekezésre szolgáló speciális eszközök mellett a vállalatok helyreállítási terveket is készítenek, amelyek közül csaknem fele rendelkezik teljes körű és részletes dokumentummal, míg 32 százalékuknak van ilyen terve, de az nem rendelkezik az összes lehetséges támadási forgatókönyvről.