Ingyenes jogosítványszerzés középiskolásoknak

Megjelentek a középiskolások számára az ingyenes jogosítványszerzést lehetővé tevő szabályok a Magyar Közlönyben, amelyek jelentős változásokat hozhatnak a közeljövőben.

Tuzson Bence igazságügyi miniszter márciusi bejelentése után most hivatalossá váltak azok a jogszabályváltozások, amelyek lehetővé teszik, hogy a középiskolások ingyenesen szerezhessenek jogosítványt. A Magyar Közlöny május 10-i számában kihirdetett változások szerint a középiskolákban is oktatható lesz az autóvezetéshez szükséges elméleti tananyag, és a gimnáziumok, szakiskolák vizsgáztatási jogosultságot is kapnak. A gyakorlati oktatás ingyenességét idén pilot jelleggel indítják el, a cél pedig a teljes körű ingyenesség megvalósítása a jövőben. Szeptembertől kezdődően a középiskolai oktatás részévé válik a KRESZ- és az egészségügyi oktatás is, és a középiskolák az elméleti vizsgáztatást is lebonyolíthatják a közlekedési hatóság engedélye nélkül.

A jogosítványszerzés jelenlegi költségei jelentősek: az elméleti tananyag e-learning felületen történő elsajátítása 15-20 ezer forintba kerül az iskoláknak, amit 30-80 ezer forintért adnak tovább a tanulóknak, míg a teljes jogosítványszerzés költsége körülbelül 500 ezer forint. Az új rendszerben a középiskolások ingyen juthatnak hozzá a tananyaghoz és a vizsgákhoz, ami jelentős bevételkiesést jelenthet az autósiskolák számára. Az autósoktatók szerint a jogosítványszerzés ára egyénenként változó, de a végösszeg átlagosan háromszázezer és egymillió forint között mozog.

Pető Attila autósiskola-tulajdonos szerint az ingyenesség miatt a középiskolások száma, akik jogosítványszerzésre vállalkoznak, néhány éven belül akár 80 ezerre is emelkedhet. Az autósiskola-piac átalakulása miatt sok iskola megszűnhet, és a gyakorlati órák díja is emelkedhet.

A honvédség is részt vehet a gyakorlati autós oktatásban és vizsgáztatásban a törvénymódosítás értelmében, de a részletek még nem ismertek. A sikeres forgalmi vizsga eléréséhez szükséges gyakorlati órákat a Magyar Honvédség is nyújthatja a honvédség és a középiskola együttműködési megállapodása alapján.

Az AVOSZ korábbi elnöke, Papp Endre szerint a változások rövid távon bevételkiesést, hosszú távon pedig a B kategóriás oktatásra specializálódott tanfolyamszervezők nehéz helyzetét okozhatják. A tantermi KRESZ-oktatás csökkenése és a honvédségi autós oktatók megjelenése további változásokat hozhatnak a piacra.

A középiskolákban történő elméleti oktatás részletei még nem ismertek, de várhatóan kormányrendelet fogja meghatározni a tananyagot. A középiskolák várhatóan szakoktatókat fognak keresni az elméleti tananyag átadására. Az autósiskolák számára a jövőbeni áremelkedés mértéke több tényezőtől függ, és az új lehetőség kiterjesztése az összes középiskolára is befolyásolhatja a piacot. Az ingyenes jogosítványszerzés tervének bejelentése után több olyan vélemény is elhangzott, hogy ez akár negatívan is érintheti az autósiskolákat.