Ebrahim Raisi, az iráni elnök tragikus halála

Ebrahim Raisi iráni elnök és Hossein Amir-Abdollahian külügyminiszter vasárnap vesztette életét egy helikopterbalesetben, amely mély megrendülést váltott ki nemzetközi szinten. Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke, Raisit az ország igazi barátjaként méltatta, kiemelve, hogy munkássága jelentős mértékben hozzájárult az orosz-iráni kapcsolatok fejlődéséhez és a stratégiai partnerség elmélyítéséhez.

Az iráni elnök és külügyminiszter halálhírére reagálva Putyin elnök közleményében hangsúlyozta Raisi szerepét az orosz-iráni jószomszédi viszony és stratégiai partnerség erősítésében. Az elnök szerint Raisi felbecsülhetetlenül hozzájárult az országok közötti kapcsolatok javításához.

A tragédia kapcsán Putyin kifejezte mély szomorúságát és elismerését az iráni elnök politikai tevékenysége iránt. Megjegyezte, hogy Oroszország és Irán között az elmúlt években egyre szorosabbra fűződtek a kapcsolatok, amelyek között szerepel az a tény is, hogy Irán drónokkal segítette Oroszországot, melyeket aztán Ukrajna elleni támadásokhoz használtak.

Raisi és Amir-Abdollahian halála után Libanon háromnapos nemzeti gyászt hirdetett. A Hezbollah, amely a világ legnagyobb nem-állami fegyveres ereje és szoros kapcsolatban áll Iránnal, szintén részvétét fejezte ki.

A Hamász, amelyet az Európai Unió és az Egyesült Államok terrorszervezetnek minősít, reményét fejezte ki, hogy Irán Allah segítségével képes lesz megbirkózni ezzel a nehéz helyzettel és annak következményeivel. A szervezet Raisit fontos támogatójukként méltatta, kiemelve, hogy értékes segítséget nyújtott a palesztin népnek, és fáradhatatlanul szolidaritást fejezett ki az Izrael elleni gázai háborúban.

Az iráni elnök halála nem csak a közel-keleti, hanem a nemzetközi közösséget is megrendítette. Több ország vezetői, köztük az indiai, iraki, pakisztáni miniszterelnökök, valamint Venezuela és az Egyesült Arab Emirátusok elnökei is részvétüket nyilvánították. Az Európai Unió nevében Charles Michel, az EU Tanácsának elnöke „őszinte részvétét” fejezte ki. Hszi Csin-ping kínai elnök Raisi tragikus halálát nagy veszteségnek minősítette az iráni nép számára.

Az arab világból is számos részvétnyilvánítás látott napvilágot. Tamim bin Hamad al-Thani katari emír, Bassár el-Aszad szíriai vezető, az iraki kormány, valamint Egyiptom és Jordánia királya, II. Abdullah király is részvétüket fejezték ki. Pakisztánban gyásznapot hirdetett Shebaz Sharif miniszterelnök és félárbócra eresztették a nemzeti zászlót a tisztelet és a szolidaritás jeléül.

Az iráni elnök halálhírére egy névtelenséget kérő izraeli kormánytisztviselő is megszólalt, aki azt mondta: „Nem mi voltunk”, ezzel cáfolva, hogy Izraelnek bármilyen köze lenne Raisi halálához.