Milliárdos kárt okozó bűnszervezet felszámolása

Több mint egymilliárd forintos kárt okozó bűnszervezet tagjai ellen indult eljárás, és a gyanúsítottak letartóztatását kezdeményezte az ügyészség.

A Csongrád-Csanád megyei Főügyészség közleményében azt írja, a 2020-ban létrehozott bűnszervezet többszintű céghálót működtetett, hogy „fiktív számlák kiállításával a szolgáltatásaikat igénybe vevő vállalkozásoknak segítséget nyújtsanak a költségvetés megkárosításában”.

A szervezet a bűncselekményeket úgy leplezte, hogy a hamis számlák ellenértékét a vállalkozások a beszámlázó cégek bankszámláira utalták. A csoport tagjai ezután felvették a pénzt, és a forgalmi adó felét levonva, készpénzben visszaadták a megrendelőknek.

Az ügyészség szerint a bűnszervezet csak az ÁFA adónemben 570 millió forint kárt okozott a költségvetésnek, és a foglalkoztatással kapcsolatos közterhek megfizetését is elmulasztották. A hatóságok a szökés, az elrejtőzés, a bűnismétlés és az eljárás meghiúsításának veszélye miatt hat férfi letartóztatását indítványozták, amit a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája már el is rendelt.