Joe Biden: Nem teszünk egyenlőségjelet Izrael és a Hamász közé

Joe Biden amerikai elnök felháborítónak nevezte a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyészének hétfői bejelentését, ami szerint nemzetközi elfogatóparancs kiadását kéri Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökre és más izraeli tisztségviselőkre.

Biden kijelentette, hogy az ügyész sugalmazása ellenére nem vonnak párhuzamot Izrael és a Hamász között, és az Egyesült Államok mindig Izrael mellett fog állni a biztonságát érintő kérdésekben.

Hadja Labhib belga külügyminiszter szerint a bűncselekményekért felelősségre vonásnak kell járnia, függetlenül attól, hogy ki áll azok mögött, és Belgium számára prioritás a büntetlenség elleni küzdelem. Labhib hozzátette, hogy az izraeliek által október 7-én Izraelben, Gázában és Ciszjordániában elkövetett bűncselekményeket a legmagasabb szinten kell számon kérni.

Karim A.A. Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze szerint Netanjahu háborús bűncselekményt követett el, többek között a civil lakosság éheztetésével, mint hadviselési módszerrel, és ezt nemzetközi jogi passzusokkal támasztja alá.

A főügyész nem csak Netanjahu, hanem Jahja Szinvar, a Hamász vezetője, Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter, Iszmáíl Hanijé, a Hamász politikai vezetője, és Mohammed Deif, a Hamász főparancsnoka ellen is nemzetközi elfogatóparancs kiadását kéri, utóbbi a támadást kitervelő stratégaként említve.

Izraeli diplomaták a Ynet hírportálnak nyilatkozva a hágai főügyész kérelmét képmutatónak és nemzetközi szinten kínosnak nevezték.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn abszurdnak és hamisnak nevezte a főügyész döntését, és antiszemitizmusnak tartja, hogy a Hamász vezetőivel együtt adtak ki ellene elfogatóparancsot. Netanjahu szerint ez egész Izrael ellen irányul, és kijelentette, hogy az izraeli hadsereg katonái ellen irányul, akik október 7-én harcoltak a Hamász ellen. Az izraeli miniszterelnök undorral utasítja vissza az ügyész Izrael és a Hamász „tömeggyilkosai közötti összehasonlítását”, és úgy véli, ez a valóság teljes eltorzítása, valamint az új antiszemitizmus megnyilvánulása, amely a nyugati egyetemi kampuszokról a hágai bíróságra költözött.