Jégeső és zivatarok sújtják az országot

Az egész ország területén zivatarok várhatóak, különösen a középső és az északi, északkeleti területeken. A HungaroMet riasztást adott ki intenzív, jégesővel kísért zivatarok és viharos széllökések miatt.

Az ország nagy részén elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki a zivatarok és felhőszakadás miatt. A középső megyék jelentős részén citromsárga riasztás van érvényben, míg Zala, Somogy, Baranya és Tolna megyére kettes fokozatú, narancssárga figyelmeztetést adtak ki, ahol hevesebb zivataros és villámlás zajlik majd. A fővárosban és annak környékén felhőszakadásra figyelmeztetnek, ahol 25-30 milliméter, hegyvidéki területeken, mint az Északi-középhegység, akár ennél is több csapadék hullhat.

Kedden a felhősebb nyugati tájak kivételével több órára kisüt a nap, de a déli órákig főként a Nyugat-Dunántúlon lehet csapadék. Délután egy vonalba rendeződött zivatarrendszer érkezhet délnyugatról, és északkeleti irányba haladva érheti el az ország belső területeit, estére pedig a keleti, északkeleti részeket is.

A zivatarokat 60-80 km/órás széllökések, 15-30 milliméternyi esőt hozó felhőszakadások és apróbb szemű jég kísérheti. A Dél-Dunántúlon heves zivatarok is előfordulhatnak, ahol a széllökések sebessége elérheti a 90 km/órát, és nagyobb eséllyel kísérheti felhőszakadás, jégeső.

Budapesten már hétfő délután jelentős esőzés volt tapasztalható, emiatt több helyen pincék is beázhattak. A Budai-hegységben vasárnap kiadós jégeső volt megfigyelhető, míg a Dunántúlon helyenként a hőmérséklet 30 fok fölé emelkedett. Késő estétől mérséklődik majd a zivataros időjárás.

Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegyében.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.