Cseresznye nagyságú jég és áradások több településen

Vasárnap este Pest megye több településén, köztük Solymáron és Nagykovácsiban cseresznye nagyságú jég zúdult le, míg hétfőn kora este Csepelen az intenzív csapadék miatt utcák kerültek víz alá. A közösségi oldalakon megosztott felvételek szerint néhol annyi jég gyűlt össze, mintha havazott volna. Csepelen a Tihanyi utca több száz méteres szakasza került víz alá, és az alacsonyabban fekvő kerteket is elöntötte.

Az Időkép szerint egy Budapest felé tartó szupercella okozta a jelenséget, amely a Pilis térségében, Budakeszin, Nagykovácsiban és Solymáron okozott felhőszakadást és kiadós jégesőt. A szupercella nem érte el a Dunakanyart, és a fővárostól délre haladó másik szupercella már korábban feloszlott. Érden és Budaörsön 20 milliméternél is több csapadék hullott, Gyömrő fölött pedig egy tuba is kialakult.

Az M0-s autóúton Nagytéténynél több kilométeres torlódás alakult ki, ahol a belső és a középső sávban vízátfolyás lassította le a forgalmat, emiatt a 12-es kilométernél egy szakaszon le kellett zárni egy sávot.

A következő napokban újabb zivatarok várhatóak. Kedden a gomoly- és fátyolfelhők mellett több órára kisüthet a nap, de főleg a Dunántúlon, majd a nap második felében másutt is eső, zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás és jégeső várható. A délkeleti szél megélénkülhet, helyenként megerősödhet, és zivatar idején viharos lökések is előfordulhatnak. A hőmérséklet hajnalban 11 és 17, délután pedig 22 és 30 fok között alakulhat, a nyugati részeken várhatóak az alacsonyabb értékek.

Szerdától vasárnapig az ország nagy részén többórás napsütésre lehet számítani, de szórványosan záporeső és zivatar is előfordulhat. Szerdán a délnyugati, nyugati szél megélénkülhet, néhol megerősödhet, a hőmérséklet hajnalban 12–17, délután pedig 21–28 fok között várható.

Csütörtökön többnyire nyugati, északnyugati szél fújhat, a hőmérséklet hajnalban 9–16, délután pedig 22–27 fok között alakulhat. Pénteken a déli szél sokfelé megélénkülhet, a hajnali 9–16 fokról a hőmérséklet 21 és 28 fok közé emelkedhet.

Az időjárás-előrejelzés folyamatosan frissül, további részletekért (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.) látogasson el az Index időjárás oldalára.