Mondanak ezek a nevek Önnek még valamit? Latabár Kálmán, Turay Ida, Páger Antal, Kabos Gyula, Luis Buñuel, Jean Gabin, Dita Parlo, Erich von Stroheim, Juliette Binoche? Na, ha nem, az sem nagy baj, ugyanis egy héten át élvezheti az elmúlt száz év filmkockáinak gyöngyszemeit a Maratonhoz csatlakozott mozik valamelyikében. Akár hiszi, akár nem, csekély 500 ft/flm. Azoknak például, aki rendelkeznek a francia intézet éves programkártyájával, az úgynevezett IF Passa-al, az intézetben vetített filmek ingyenesen tekinthetőek meg. 

6. Budapesti Klasszikus Film Maraton veszi kezdetét 2023. szeptember 12-én. és 17-ig a közönség klasszikus filmek széles választékát tekintheti meg, előadásokon, workshopokon, filmkoncerteken, filmes programokon vehet részt. A francia Intézet ad otthont a fesztivál szakmai napjainak is - olvasható a lapunknak, a frisshirek.hu-nak elküldött közleményben. 

A filmek javarészt 18 és 20 óra között kezdődnek, így munka után simán beülhet egy - Egy szobalány naplója - vagy a Pesti mese filmklasszikudokra, például. Amit biztosan tudni kell, az az, hogy csak online lehet jegyet vásárolni,  vagy a helyszínen kártyával fizetni!

Nehezemre esik a sok kincsből bármelyiket is kiemelni, ez olyan, például, amikor a sik gyerekes édesanyát nyaggatják a kicsinyei, hogy melyiküket szereti a legjobban, erre az anyuka felmutatja az öt újját és kérdi, melyiket harapjam meg? - hát, nem egyformán fáj? Szóval, ha mégis ki kellene ragadnom egy filmet a sok közül, akkor az, az - A mozi temetője francia-szenegáli-szaud-arábiai-guineai 2003-ban készült dokumentumfilm. Egy fiatal afrikai filmes izgalmas nyomozása az 1953-ban készült Mouramani című film után. A Mouramani azért jelentős alkotás, mert vélhetően ez volt az első guineai produkció, kópiája azonban az idők során elveszett, így ma már csak az idősebbek emlékeiben él tovább. Elhagyott sivatagi mozitermek, elfeledett archívumok, az ország múltja és jelene tárul fel az utazás során, amely végül Párizsba is elvezet. Az újrajátszott és performatív elemekkel lazán átszőtt, megható dokumentumfilm a filmarchívumok fontos szerepére is felhívja a figyelmet. Megtekinthető szerdán, 18:15 perckor. 

Hogy hol? ERRE a linkre kattintva a teljes felhozatalt, programot megtekintheti. 

Kinek ingyenes és hol láthatóak a filmek?!

Új helyszínként csatlakozik a Maratonhoz a BUDAPEST MUSIC CENTER, ahol két különleges filmkoncertet élvezhet a közönség többek között a magyar kortárs jazz zene olyan kimagasló képviselőivel, mint Harcsa Veronika, Lukács Miklós, Dés László és Gőz László.

A diákoknak és tanároknak a Maraton szervezői 2000 ingyenes akkreditációs karszalagot biztosítanak, melyek az összes vetítésre érvényesek. A nagyközönség számára a vetítéseknek otthont adó URÁNIA NEMZETI FILMSZÍNHÁZ-ban, a FRANCIA INTÉZET-ben és a TOLDI MOZI-ban online és személyesen, valamint a fesztivál honlapján, az egyes filmek oldalára kattintva is lehetséges a jegyvásárlás. 

fotó filmintézet