Ötmillió forintos támogatást kapott a Mohács 1526 című történelmi film

Rákay Philip, Szente Vajk és Kis-Szabó Márk következő történelmi filmjükkel, a Mohács 1526 című alkotással a mohácsi csatát kívánják megfilmesíteni, amely ötmillió forintos támogatást kapott a Nemzeti Filmintézet (NFI) filmszakmai döntőbizottságától a forgatókönyv első változatának elkészítésére.

A mohácsi csata feldolgozására készülő produkció története már elkészült, Kis-Szabó Márk és Rákay Philip közreműködésével. A részletes cselekményt bemutató treatmentet ősszel nyújtották be a Nemzeti Filmintézethez, és az elbírálás pozitív eredményeként jutottak a fejlesztési támogatáshoz. A tervek szerint, ha minden a tervek szerint halad, a film 2026-ra, a mohácsi csata 500. évfordulójára készülhet el. Rákay korábban úgy nyilatkozott, hogy a film A rettenthetetlenhez hasonlatos produkció lesz, és előre jelezte, hogy a történet végén nem lesz győzelem.

Az NFI honlapján közzétett információk szerint a pályázati kiírásokra érkező munkákról és a támogatásokról a Nemzeti Filmintézet Igazgatósága által megbízott döntőbizottságok döntenek, kizárólag szakmai szempontok alapján. A Mohács 1526 projekt nem kapta a legmagasabb összeget a támogatott projektek között, sőt, a sereghajtók közé tartozik. A Most vagy soha! című film, amelyet szintén Lóth Balázs, Szente Vajk, Rákay Philip és Kis-Szabó Márk jegyez, korábban rekordösszegű, csaknem 162 millió forintos állami támogatást kapott, és a film elkészültével több mint 7 milliárd forintból készült el. A Most vagy soha! című film a március 15-i ünnepi műsor helyett rengeteg iskolásnak is bemutatásra került, ami jelentősen hozzájárulhatott a nézettségi adataihoz, annak ellenére, hogy az IMDb-n 77,4 százalékban csupa egypontos értékelést kapott, és jelenleg 1,9 pontos az értékelése.

A Nemzeti Filmintézet által támogatott egyéb projektek között szerepel Darko Lungulov 1970 című tragikomikus felnövéstörténete, amely a legmagasabb összeget, mintegy 160 millió forintot kapta. Emellett Kocsányi András és Szabó Márton István Zajkapitány című zenés, romantikus vígjátéka 135 millió forintos támogatást nyert, míg Csala Norbert és Nagy Viktor Kémfeladatok kezdőknek című projektje 60 millió forinttal részesült támogatásban. Lajos Tamás Ma este gyilkolunk című filmje pedig 20 millió forintos fejlesztési támogatást kapott, amelyben többek között Kern András és Jordán Tamás is szerepet kapott.