Meghalt Kereszty András

81 éves korában elhunyt Kereszty András újságíró, szerkesztő, író, a Népszava és a Griff egykori főszerkesztője, a Népszabadság volt főszerkesztő-helyettese és felelős szerkesztője.

Kereszty András Budapesten született 1942. szeptember 21-én. Érettségi után a Népsport című sportnapilapnál kezdett újságíróként, miközben 1962 és 1967 között elvégezte az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar-orosz szakát. 1965 után számos riportja jelent meg az Élet és Irodalom utolsó oldalán. 1968-ban az induló Magyar Hírlap munkatársa lett, majd 1970 őszén a Népszabadság külpolitikai rovatának munkatársaként folytatta pályafutását.

Egy hosszabb indiai ösztöndíj után külföldi tudósítóként tevékenykedett, a Népszabadság és egy ideig az MTI színeiben évekig tudósított Kairóból, majd Washingtonból.

A rendszerváltás idején a Népszabadság felelős szerkesztőjeként jelentős szerepet játszott az egykori pártlap normális újsággá való átalakításában. 1994 és 1996 között a Fenyő János tulajdonába került Népszava főszerkesztője volt, de később a közte és Fenyő között feszülő konfliktus miatt távozott a lapnál.

Kereszty András 1994 és 1997 között a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke volt, több politikai témájú riportkönyvet és regényt írt, valamint könyvkiadással is foglalkozott. Cége adta ki többek között a Tények könyve sorozatot és a Ki kicsodát. 2005–2006-ban Brüsszelben tanácsadóként dolgozott. 1991-től előbb az ELTE-n, majd a Szegedi Tudományegyetem Budapest Média Intézetében tanított.

2017 óta az általa alapított Újnépszabadság című online lapot szerkesztette.

Az újságíró halálhíréről elsőként a 444.hu számolt be, de felesége, Rehák Aranka is megerősítette a hírt a Facebookon.