Sinéad O’Connor viaszszobrát lecserélik a dublini viaszmúzeumban

A dublini Nemzeti Viaszmúzeum bejelentette, hogy egy nappal a bemutatása után új viaszfigurát készítenek Sinéad O’Connor tiszteletére, miután az eredeti alkotás rengeteg negatív kritikát kapott.

A múzeum csütörtökön mutatta be az énekesnő viaszszobrát, melyet az ő halálának egyéves évfordulója előtti napon lepleztek le, Darth Vader és Qui-Gon Jinn Star Wars-karakterekkel együtt. A cél az volt, hogy tisztelegjenek O’Connor öröksége és az ír kultúrára gyakorolt hatása előtt. Azonban a múzeum közleményében elismerte, hogy az ábrázolás nem felelt meg sem a magas színvonaluknak, sem az elkötelezett rajongók elvárásainak.

Az énekesnő bátyja, John O’Connor is megszólalt a viaszbábuval kapcsolatban, azt mondva, hogy megdöbbent, amikor először látta a figurát az interneten, és úgy érezte, az "egyáltalán nem hasonlított rá", "förtelmes" volt és "félúton volt egy próbababa és a Thunderbirds című sorozatból származó valami között".

A múzeum válaszul ígéretet tett arra, hogy egy új viaszfigurát hoznak létre, amely jobban tükrözi Sinéad O’Connor valódi szellemét és ikonikus képét. A projektet képzett művészekből álló csapat veszi kezébe, hogy minden részletet aprólékosan kidolgozzanak.

Sinéad O’Connort 56 éves korában találták holtan dél-londoni otthonában tavaly júliusban. Az énekesnő a Nothing Compares 2 U című számmal vált világhírűvé 1990-ben. Karrierjét azonban megingatta, amikor 1992-ben a Saturday Night Live műsorában ketté tépte II. János Pál pápa fotóját. O'Connor 2021-ben előbb bejelentette visszavonulását, majd visszavonta a bejelentést. Halálát követően sokan öngyilkosságra gyanakodtak, de a halottkém idén januárban természetes halált állapított meg.

Ez nem az első eset, hogy egy viaszmúzeum hibát ismer el és javítja azt, hasonlóan jártak el egy Dwayne Johnson ábrázoló szobor esetében is. A múzeum vezetősége szerint O'Connor zenére gyakorolt hatása felbecsülhetetlen, és a múzeum legfőbb célja az, hogy a legtiszteletreméltóbb módon tisztelegjen a néhai énekesnő előtt.