Egy százéves film újraélesztése és Mick Jagger botrányos élete

Egy csíkos és foltos macska a főszereplője az 1905-ben készült A cica reggelije című rövidfilmnek, amelyet a XIX Back to Life nemrég 4K felbontásban és valósághű színekkel mutatott be újra. Mick Jagger, a The Rolling Stones frontembere, aki ma ünnepli 81. születésnapját, élete során számos botrányt kavart, legyen szó jogi problémákról, drogokról, magánéleti ügyekről vagy botrányos nyilatkozatokról.

A Le Déjeuner de Minet című film egy asztalnál ülő lány és egy nagymama képével nyílik, ahol az idős nő kekszet és tejet ad az unokájának, majd magára hagyja őket. A cirmos macska a lány reggelijére fáj a foga, először a keksszel kacérkodik, majd a tejre fókuszál, amit végül a mancsával fogyaszt el egy szűk pohárból. A lány, Estelle Roy de Menditte, aki a forgatáskor mindössze tizenhárom éves volt, csak néhány 1905-ben készült Pathé Frères-filmben szerepelt, és élete során Franciaország különböző tájain élt, mielőtt a második világháború előtt Baszkföldre költözött volna.

Mick Jagger karrierjét a siker mellett számos botrány is kísérte, mint például a 1967-es "The Redlands Bust", amikor kábítószer-birtoklás vádjával letartóztatták. Az énekes a hatvanas és hetvenes években rendszeresen fogyasztott kábítószereket, és a Their Satanic Majesties Request album felvételei közben LSD-t használtak. Jagger magánélete is gyakran került a címlapokra, többek között a Bianca Pérez-Mora Maciasel és Jerry Hall-lal való kapcsolatai, valamint a Carla Bruni olasz énekesnővel/modellel folytatott viszonya miatt.

A Rolling Stones dalszövegei gyakran tartalmaztak sértő kifejezéseket, mint például a Some Girls című dalban, ahol Jagger a fekete lányokról énekel, ami majdnem polgárjogi mozgalmat indított el. A Brown Sugar című daluk a rabszolgaságról és a rabszolgatartásról szól, amit sokan rasszista elemeket tartalmazónak gondoltak, és 2019-ben eltűnt a koncertek setlistjéről. Jagger a botrányok ellenére továbbra is a rocktörténelem egyik legikonikusabb alakja maradt.

A filmrestaurálás terén újabb jelentős esemény, hogy 4K minőségben restaurálták az eredetileg 1982-ben bemutatott, kultikus francia-magyar sci-fi animációs filmet, az Idő Urait. A felújított verziót ma, július 26-án mutatják be újra New Yorkban, hogy nem sokkal később más amerikai mozikban is elkezdjék vetíteni. Az Idő Urait a Pannónia Filmstúdióban készítették, és a film keletkezéstörténetéről, valamint a stúdió szerepéről egy jól összeszedett videó is készült.

: ARTICLE 1 : ARTICLE 2 : ARTICLE 3