OTP saját részvény vásárlása és a Raiffeisen Bankra kiszabott bírság

Az OTP Bank több mint 400 millió forint értékben vásárolt saját részvényeket, közeledve a 60 milliárd forintos visszavásárlási program lezárásához, míg a Raiffeisen Bankot és a Raiffeisen Corporate Lízinget összesen 69,75 millió forint bírsággal sújtotta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) különböző súlyú problémák miatt.

Az OTP Bank szerdai részvényvásárlása során 22 400 darab törzsrészvényt szereztek meg 18 793 forint/darab átlagáron, aminek összértéke 421 millió forintot tett ki. A tranzakció eredményeként az OTP Csoport saját részvény állománya 4 139 648 darabra nőtt, ami a részvényállomány 1,48 százalékát képviseli. A 60 milliárd forintos keretből eddig 54,2 milliárd forintot használtak fel, így a program közel áll a lezárásához, bár az utóbbi napokban csökkent a vásárlások volumene. Az OTP részvényárfolyama az év során 17,8 százalékot emelkedett.

A Raiffeisen Bank és a Raiffeisen Corporate Lízing esetében az MNB átfogó vizsgálata során több területen is problémákat tárt fel, többek között a vállalatirányítás, hitelkockázat, követelésminősítés, értékvesztésképzés, tőkekövetelmény-számítás, számvitel, likviditás, adatszolgáltatás, IT és a betétbiztosítás területein. A vizsgálat során a Raiffeisen Bank javadalmazási politikájában és belső ellenőri tevékenységének szabályozásában is hiányosságokat találtak, továbbá a compliance terület beszámolói nem minden szempontból feleltek meg a jogszabályban elvártaknak. A bank gyakorlatától eltérő megfogalmazásokat, a kockázati stratégia éves aktualizálásának és a termékkockázatok elemzésére vonatkozó eljárások szabályzatba foglalásának elmaradását is kifogásolták.

Az MNB a Raiffeisen Bankot többek között kötelezte, hogy 2024. október 31. és 2025. szeptember 30. közötti határnapokkal számoljon be a feltárt hibák kijavításáról. A felügyeleti hatóság a Raiffeisen Bankra 61,5 millió forint, míg a Raiffeisen Lízingre 8,25 millió forint bírságot szabott ki. A bírságösszeg megállapításánál súlyosbító körülmény volt a jelentős vagy magas kockázatú problémák száma és a bank pénzpiaci súlya, míg enyhítő körülményként értékelték, hogy a hiányosságok egy része csak egyedi szinten vagy alacsony számban fordult elő, és hogy a bank már intézkedéseket tett egyes jogsértések kiküszöbölésére.