Lázár János bocsánatot kér a vasúti késésekért és bónuszt ígér a dolgozóknak, de jogszabályt hagyhatott figyelmen kívül

Lázár János, az építési és közlekedési miniszter, Facebook-bejegyzésben kért elnézést az utasoktól a vasúti késésekért, és egyszeri fizetéskiegészítést ígért a MÁV-Volán csoport dolgozóinak, miközben a Vasutasok Szakszervezete szerint a minisztérium figyelmen kívül hagyhatott egy fontos jogszabályt a távmunka kapcsán.

Lázár János a közösségi médiában fejezte ki sajnálatát az állandósult fennakadások miatt, és elismerte, hogy a MÁV elavult infrastruktúrája és járműállománya az extrém hőség hatására gyakran meghibásodott az idei nyáron. A miniszter szerint a vasúti rendszer javításának munkálatai jelenleg is zajlanak, és a végső cél egy 10 éves vasútfejlesztési stratégia megvalósítása.

A MÁV-Volán csoport dolgozói, akik a frontvonalban dolgoznak, augusztusban egyszeri fizetéskiegészítést kapnak, mint a miniszter által ígért hálajel. Lázár János a posztjában azt is megemlítette, hogy a következő hónapban további nagy bejelentésekkel és döntésekkel számíthatunk.

A nyári hőség miatt a vasúti közlekedés többször is megbénult, olyannyira, hogy egy alkalommal a vonatozni kívánókat arra kérték, hogy inkább buszra szálljanak, mivel a sínek olvadásnak indultak. Ezen kívül a napokban hivatalossá vált, hogy a MÁV-START-ot és a Volánbuszt egyesítik, és az összeolvadás az év végéig várható.

Lázár János új Facebook-posztjában kiemelte, hogy a tarifareform kiértékelése után szükség lehet módosításokra, és hogy a MÁV elavult infrastruktúrája és járműállománya már 20 éve is ósdi volt, és az idei nyáron is sokszor rogyott meg. Megbecsülését fejezte ki a vasutas és buszos kollégáknak, akik a megnövekedett utasforgalommal, a lejárt szavatosságú pálya és járműflotta okozta műszaki problémákkal, valamint a rendkívüli hőséggel is megküzdöttek. A miniszter hangsúlyozta, hogy ez a fizetéskiegészítés egy rendkívüli intézkedés, amely nem jelenti a problémák végleges megoldását, de a 10 éves vasútfejlesztési stratégia végrehajtása hozhat tartós javulást.

Azonban a Vasutasok Szakszervezete szerint a minisztérium figyelmen kívül hagyhatott egy fontos jogszabályt, amikor egységesen betiltotta a távmunkavégzés lehetőségét a vasúti társaságnál. A szakszervezet szerint ez a döntés nehéz élethelyzetbe sodorhatja azokat a munkavállalókat, akiknek nincs helyük a kirendelt átmeneti irodaházban, és különösen azokat, akik 8 éven aluli gyermeket nevelnek. A munkatörvény-módosítás értelmében a munkavállaló gyermeke nyolc éves koráig kérheti a távmunkában foglakoztatást, és a munkáltatónak 15 napon belül kell elbírálnia az ilyen kérelmet. A Vasutasok Szakszervezete a héten egyeztetett a témában a minisztériummal, és a minisztérium képviselői hajlandóságot mutattak a távmunkavégzéssel kapcsolatos álláspont megváltoztatására.