Charlotte Dujardin visszalép az olimpiától

Nyilvánosságra került egy négy évvel ezelőtti videó, ami miatt a háromszoros olimpiai bajnok brit díjlovagló, Charlotte Dujardin úgy döntött, hogy nem vesz részt a párizsi olimpián. A felvételen Dujardin egy lovaglóostorral csap a tanítványa lovának a lábára. Az eset kapcsán a Nemzetközi Lovassport Szövetség nyomozást indított, és Dujardin ideiglenesen féléves eltiltást kapott.

Dujardin mélységes szégyenkezését fejezte ki, és sajnálkozását, amiért cserbenhagyja a csapatát, a szurkolókat és a szponzorokat. A 39 éves sportoló a 2012-es londoni, a 2016-os riói és a 2021-es tokiói olimpián összesen hat érmet szerzett, ezzel női honfitársai közül csak a pályakerékpáros Laura Kennynek van hasonlóan hat dobogós helyezése.

Andy Murray csak párosban indul a párizsi olimpián, majd visszavonul. A kétszeres ötkarikás aranyérmes teniszező erőnléti problémákra hivatkozva döntött így, és Dan Evans oldalán fog pályára lépni. Murray, aki gerincműtéten esett át, úgy érzi, nem lenne jó ötlet egy nap alatt több meccset is játszani.

A skót teniszező 2008-ban debütált az olimpián, és két egyéni aranyérmet is nyert, először 2012-ben Londonban, majd 2016-ban Rióban. Emellett három Grand Slam-tornán diadalmaskodott, és 2012-ben Laura Robson partnereként vegyes párosban ezüstérmet szerzett. Murray bejelentette, hogy a párizsi olimpia után befejezi pályafutását.

A párizsi olimpia előtt több teniszező is visszalépett, köztük a világranglistán 16. helyen álló Holger Rune, aki csuklósérülés miatt mondta le a részvételt. A világelső Jannik Sinner mandulagyulladás, a lengyel Hubert Hurkacz térdsérülés, a Tokióban ezüstérmes Marketa Vondrousova kézsérülés miatt lépett vissza. A női mezőnyből hiányozni fog a belarusz Arina Szabalenka, a tunéziai Onsz Dzsabőr és a brit Emma Raducanu is.

Angelique Kerber is bejelentette, hogy a párizsi olimpia után visszavonul. A háromszoros Grand Slam-bajnok német teniszező az Instagramon osztotta meg a hírt. Kerber szerint minden olimpia más szerepet töltött be a pályafutásában, a 2012-es londoni visszaadta a hitét a sportban, a 2016-os riói ezüstérme karrierje egyik csúcspontját jelentette, a most következő párizsi pedig a célvonalat jelenti számára. A 36 éves játékos Steffi Graf óta a legsikeresebb német női teniszező, három Grand Slam-tornát nyert, és összesen 34 hétig állt a női világranglista vezetésén. Kerber a második Grand Slam-győztes, aki a párizsi olimpia után befejezi a profi teniszt, Andy Murray után.

: Nemzeti Sport : MTI : article-3 : article-4