Párizsi olimpia: Világcsúcs és edzői botrány a megnyitó előtt

Még az olimpiai megnyitó előtt két jelentős esemény is történt Párizsban: egy világcsúcs dőlt meg íjászatban, és egy ausztrál úszóedzőt hazaküldtek szurkolási preferenciái miatt.

A dél-koreai Lim Szihjon a női íjászok csütörtöki rangsoroló versenyében állított fel új világcsúcsot, 694 ponttal megdöntve honfitársa, Kang Csejung öt évvel korábbi rekordját, valamint 14 ponttal felülmúlva An Szan tokiói olimpiai csúcsát. A 21 éves íjász, aki a világranglistán jelenleg a második helyen áll, a 2023-as világbajnokságon csapatban arany-, egyéniben pedig bronzérmes lett. A dél-koreai íjászok kiváló formáját tovább erősíti, hogy a rangsoroló második helyezettje, Nam Szuhjon is jobb eredményt ért el, mint a tokiói olimpiai rekord.

A másik esemény az ausztrál úszóedző, Michael Palfrey hazaküldésével kapcsolatos, aki a saját csapata helyett egy dél-koreai versenyző győzelmét támogatta. Palfrey a dél-koreai médiának adott interjúban fejezte ki reményét, hogy Kim Wu-min nyeri meg a 400 méteres férfi gyorsúszást az ausztrál versenyzők, Sam Short és Elijah Winnington helyett. Rohan Taylor, az ausztrál csapat vezetőedzője kijelentette, hogy elfogadhatatlannak tartja, hogy egy edző a saját csapata sportolói helyett másik ország versenyzőjét részesítse előnyben. Palfrey, aki korábban Kim Wu-min mentoraként is tevékenykedett, az ausztrál csapat színeiben volt jelen, amikor a dél-koreai újságíróknak nyilatkozott.