Esteban Ocon a Haas csapatához szerződik

A Forma–1-es Haas csapat bejelentette, hogy Esteban Ocon lesz az egyik pilótájuk 2025-től, ezzel teljessé válik a csapat felállása a következő idényre.

A 27 éves, egyszeres futamgyőztes francia pilóta, Esteban Ocon 2016 óta versenyez a Forma–1-ben, és több csapatnál is megfordult már, köztük a Manor Racingnél, a Force Indianál és a Renault/Alpinenél. Ocon 146 Forma–1-es futamon indult, és összesen 425 pontot gyűjtött. A Magyar Nagydíjon aratott győzelme volt pályafutása legemlékezetesebb pillanata. Ezen kívül egy második és egy harmadik helyezést is elérhetett eddigi karrierje során.

A Haas csapat tulajdonosa, Geene Haas elmondta, hogy fontos volt számukra, hogy egy már bizonyított pilótát igazoljanak. „Esteban nagydíjgyőztesként kétség kívül megfelel ennek a követelménynek. Folyamatosan pontokat szerzett azokban a csapatokban, ahol eddig versenyzett, és ezt a folyamatosságot szeretnénk kihasználni, miközben a pályán a teljesítmény növelésére törekszünk” – nyilatkozta Haas.

Ocon a Haasszal többéves szerződést írt alá, és a csatlakozását követően elmondta: „Egy nagyon ambiciózus versenycsapathoz csatlakozom, amelynek szellemisége, munkamorálja és felfelé ívelő pályája nagy hatással volt rám. Köszönetet szeretnék mondani Gene Haasnak és Komacu Ajaónak, a csapatfőnöknek a bizalmukért és támogatásukért, valamint az elmúlt hónapokban folytatott őszinte és gyümölcsöző megbeszéléseinkért. Örülök, hogy újra együtt dolgozhatok Ajaóval, hiszen ő is részese volt a debütálásomnak a Lotus Junior csapatnál.”

Az Alpine csapatától távozó Ocon mellett a Haas csapat a 19 éves brit tehetséget, Oliver Bearmant is szerződtette, aki szintén részese lesz a 2025-ös szezonnak és a Sauberhez távozó német Nico Hülkenberg helyét kapta meg. A Forma-1-es pilótapiac azonban még csak most kezd beindulni, hiszen több csapatnál is szabad ülések várnak betöltésre, mint például a Mercedesnél, a Saubernél, a Williamsnél, az Alpine-nál és az RB-nél.

Ocon jelenleg az Alpine versenyzője, de a csapat és az istálló viszonya az utóbbi időben nem volt felhőtlen, különösen a látványos, csapattársával történt monacói ütközés után, amelynek következtében az Alpine bejelentette, hogy nem fognak hosszabítani a pilótával, akinek 2024 végén lejár a szerződése a csapattal. Ocon később azt mondta, hogy az ütközésnek nem volt köze a döntéshez, több hónapja tárgyalt már a francia istállóval és más csapatokkal egyaránt. A Haas korábban bejelentette, hogy jövőre az újonc Oliver Bearman lesz az egyik pilótájuk, és múlt hét óta az is ismert, hogy a csapat Kevin Magnussennel sem fog hosszabítani, akinek helyét Ocon veszi át.

A Ferrari erőforrását használó Haas 2016-ban mutatkozott be az F1-ben, de még nem nyert futamot.

Így fest jelenleg a 2025-ös F1-es rajtrács:

  • Red Bull: Max Verstappen, Sergio Pérez
  • McLaren: Lando Norris, Oscar Piastri
  • Mercedes: George Russell, Egy hely még kiadó
  • Ferrari: Lewis Hamilton, Charles Leclerc
  • Aston Martin: Fernando Alonso, Lance Stroll
  • RB: Cunoda Júki, Egy hely még kiadó
  • Alpine: Pierre Gasly, Egy hely még kiadó
  • Haas: Esteban Ocon, Oliver Bearman
  • Kick-Sauber: Nico Hülkenberg, Egy hely még kiadó
  • Williams: Alex Albon, Egy hely még kiadó