Otthonfelújítási program változások

Az otthonfelújítási program felhívása több ponton is módosult, többek között minden szerződött bankfióknál elérhetővé kell tenni a kölcsönkérelmek online benyújtását, és a Napenergia Plusz Programban részt vevő családok sem záródnak ki a pályázatból – közölte az Energiaügyi Minisztérium.

A 108 milliárdos keretösszegű pályázat felhívása főként egyértelműsítő és egyszerűsítő pontosításokat tartalmaz. Az MFB Bank Pont Plusz hálózatának minden lakossági fiókjában meg kell teremteni a kölcsönkérelmek online átadásának lehetőségét, ami jelentős könnyítést jelenthet az érintettek számára.

A változtatások között szerepel, hogy a korábbi energetikai támogatási programok nyertesei közül pontosan kik nem vehetnek részt a pályázaton, ezzel együtt tisztázódik, hogy a Napenergia Plusz Programban forráshoz jutó családok továbbra is pályázhatnak. Emellett a levegő-víz hőszivattyús rendszerek esetében a monoblokkos típus is elszámolhatóvá válik, és új elemek, mint a PIR szigetelőanyag, padlófűtés, mennyezeti hűtés és fűtés is támogathatók lesznek a program keretében.

A benyújtandó dokumentumok köre is egyértelműbbé válik, például a vállalkozási szerződésminta a megadott adatokból automatikusan töltődik majd. A jogerős használatbavételi engedélyekkel kapcsolatos információk pedig a fővárosi vagy vármegyei kormányhivataloktól kérhetők az adott helyrajzi szám alapján.

Az otthonfelújítási támogatás azoknak az egy- és többlakásos családi házaknak az energetikai korszerűsítésére igényelhető, amelyek 1990. december 31-e előtt kaptak használatbavételi engedélyt, és életvitelszerűen lakottak. A támogatás egyik alapvető feltétele, hogy az energetikai korszerűsítésnek legalább 30 százalékos energia-megtakarítást kell eredményeznie ingatlanonként. A programban hétmillió forintos beruházási keret számolható el, amelyből a jelentkezőknek saját zsebből egymilliót kell kifizetniük, a fennmaradó hatmillió forintot pedig kedvezményes hitelként kaphatják meg. Ebből – ha a korszerűsítéssel legalább 30 százalékos energiamegtakarítást érnek el az ingatlanon – jövedelemtől függően 2,5-3,5 millió forintot nem kell majd visszafizetni.

A program iránti érdeklődés jelentős: júliusban közel 10 ezer érdeklődő fordult az MFB Bank Pontokhoz, és az újonnan kiadott energetikai tanúsítványok száma meghaladta a 6300-at. A program legalább 127 milliárd forint megrendelés-állományt generál a hazai építésgazdaságban, a magánberuházásokon keresztül támogatja a szektor fellendülését, a gazdasági növekedés újraindítását.