Kásler Miklós a kórházi klímaproblémákról beszélt

Tusványoson az RTL Híradó riportere faggatta Kásler Miklóst, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egykori vezetőjét a kórházak klímaberendezéseinek meghibásodásáról és a hőség miatt elhalasztott műtétekről. Kásler először kitérő választ adott, hangsúlyozva, hogy már két éve nem ő felel az egészségügyért, majd arra kérte az újságírót, hogy nézzen utána az egészségügyi működés feltételeiről szóló dokumentumoknak.

A volt miniszter, aki korábban sebész és onkológus volt, a további faggatózásra így válaszolt: „Harminc évvel ezelőtt én 50 fokos műtőkben végeztem 10-12 órás műtéteket. Lehetséges volt, mert életmentő volt. Most ugyanez a helyzet.”. Kásler ezt követően határozottan elköszönt, jelezve, hogy nincs több mondanivalója.

Az elmúlt hetekben több kórházban is problémák adódtak a légkondicionáló berendezésekkel, ami miatt a betegek 30 fok fölötti hőmérsékleten voltak kénytelenek tartózkodni, és több helyen műtéteket is el kellett halasztani. Az Uzsoki utcai és a Szent János kórház klímaberendezései egyszerre hibásodtak meg, az Uzsoki műtőiben 41,5 fokot, a Jánosban pedig 38 fokot mértek. A Szent László kórház transzplantációs osztályán is elromlott a légkondicionáló, de a javítást már megkezdték, míg a tatabányai Szent Borbála kórház sürgősségi osztályán egy ventilátorral próbálkoztak a hőség ellen, sikertelenül. A Bethesda kórház egyik berendezése is tönkrement, a javítási költségeket nem tudják finanszírozni, így segítséget kértek a Facebookon.

A kormány reagált a helyzetre, és meghatározta az összeget, amit a kórházi klímák javítására szánnak. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár ellenben azt nyilatkozta, hogy az egészségügyi rendszer felkészülten szembeszállt ezzel az időszakkal.

Szakértők szerint a 30 fok fölé melegedett műtők használhatatlanok, és a magas hőmérséklet nem segíti a gyógyuló betegeket sem. A műtők ideális hőmérséklete 17-20 Celsius-fok körül van, hogy az orvosok ne izzadjanak meg a több rétegnyi steril ruházatban, ami fertőzésveszélyes lehet, és a látásukat rontva növelheti a hibalehetőséget. Emellett a megfelelő légcsere is elengedhetetlen a műtőkben.