Soha ennyien nem nyaraltak Magyarországon, mint idén

Soha ennyien nem nyaraltak Magyarországon, mint idén: az év első kétszáz napjában a turisták száma közel 12 százalékkal, a vendégéjszakáké pedig közel 8 százalékkal nőtt a tavalyi adatokhoz képest - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján január elejétől a nyár közepéig több mint 8,8 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre, ahol összesen 21,3 millió vendégéjszakát töltöttek el. Az iskolai szünidő megkezdése óta eltelt egy hónapban a szálláshelyek forgalma megközelítette a 6 millió vendégéjszakát, ami mintegy 7 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakának eredményét.

Idén július 18-ig már csaknem 19 százalékkal több külföldi vendég érkezett Magyarországra, és a belföldi vendégek közül is 6 százalékkal többen választották a hazai szálláshelyeket pihenésük helyszínéül. A vendégéjszakák aránya kiegyenlítetten alakult: a nemzetközi vendégek 10,7 millió, míg a hazaiak 10,6 millió vendégéjszakát töltöttek el.

A szálláshelyi forgalom 37 százalékával Budapest kiemelkedő részesedést kapott, ahol a vendégéjszakák száma 13 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Budapesten a nemzetközi vendégforgalom aránya 86 százalék volt, míg a fővároson kívül eltöltött vendégéjszakák közel 70 százalékát hazai turisták töltötték. A Balaton térsége továbbra is a legnépszerűbb úti cél maradt, ahol a vendégéjszakák száma közel 7 százalékkal emelkedett az elmúlt év azonos időszakához képest.

Az elmúlt 30 napban már több mint kétmillió vendég pihent Magyarországon, 12 százalékkal több, mint az előző évben. A vidéki szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma 5 százalékkal nőtt, és a fővároson kívüli vendégéjszakák 43 százalékát a Balatonon töltötték a vendégek.

A turisztikai térségek közül a Balaton mellett a fürdőélményeket kínáló Debrecent és térségét, valamint a Mátra-Bükköt keresték fel leginkább a vendégek. A Parlament környéke, a Margitsziget, majd a nyíregyházi Sóstógyógyfürdő volt a legnépszerűbb célpontok között a szünidő kezdete óta eltelt egy hónapban.