Politikai viták és meglepetések a 33. Tusványoson

Orbán Balázs meglepetését fejezte ki, hogy az ellenzéki politikusok ilyen kedves szavakkal illették Tusványoson.

A 33. Tusványos eseményen politikusok ütköztek össze Romániában, ahol a vita résztvevői között volt Orbán Balázs, Nacsa Lőrinc, Kanász-Nagy Máté, Lukács László György és Molnár Zsolt is. A moderátor Huth Gergely volt, és többek között a Barátság kőolajvezeték lehetséges korlátozásáról és az EU válaszáról folyt a vita. Nacsa Lőrinc, a KDNP frakcióvezető-helyettese kritizálta az Európai Bizottságot, amiért politikai napirendet követ és kettős mércét alkalmaz Magyarországgal szemben.

Molnár Zsolt, az MSZP képviselője a kormányt bírálta amiatt, hogy nem tárgyalja az energia diverzifikációját és az energiafogyasztás csökkentését. Orbán Balázs, a Miniszterelnök politikai igazgatója szerint a béke misszió és Magyarország háborús álláspontja összefügg. Úgy véli, hogy a békeerők erősödnek és az európai politikának végül változnia kell.

A résztvevők megvitatták az Európai Parlament szerepét és a pozíciók elosztását is. Az ellenzék kritizálta a kormányt, amiért nem bánik velük tisztességesen. Orbán Balázs védelmébe vette a Hazafias Európaiak kizárását az Európai Parlament pozícióiból és az EU Tanács üléseinek bojkottját Magyarország elnöksége alatt. Háborús uszításnak nevezte ezt a nyomást és elmondta, hogy Magyarországnak van egy alternatív megközelítése, amellyel a többség nem ért egyet.

A résztvevők a székelyföldi autonómia kérdését is megvitatták. Az ellenzéki pártok kifejezték támogatásukat a területi és kulturális autonómiáért, míg Orbán Balázs örömét fejezte ki, hogy ilyen kedves szavakat hall és habozva, de támogatja azt.

Orbán Balázs összegzésképpen elmondta, hogy meglepetéssel hallja az ilyen kedves szavakat és örül, hogy az ellenzék támogatja a határon túli magyar közösségeket.