Az amerikaiak gázai kalandja véget ért

Az amerikai hadsereg befejezte a Gázai övezetbe irányuló segélyszállítmányokat célzó ideiglenes úszó móló (JLOD) üzemeltetését, amely rövid idő alatt többször is károsodott a viharos időjárás következtében.

Az úszó móló, amelynek célja a segélyszállítmányok növelése volt, mindössze körülbelül 20 napig működött zavartalanul, majd június 28-a óta nem volt üzemképes. A május végi viharok négy partraszálló hajót sodortak partra, és a móló egyes részeit is Asdódba kellett szállítani javításra. Az egész szerkezetet további három alkalommal kellett visszaszállítani az izraeli kikötőbe karbantartás és rossz időjárás miatt. Végül az amerikai parancsnokság úgy döntött, hogy befejezi a missziót. A segélyszállítmányokat mostantól amerikai hajók viszik az izraeli Asdód kikötőjébe, ahonnan teherautók szállítják tovább a rakományt egy izraeli ellenőrzés alatt álló átkelőn keresztül Gáza északi részére. Brad Cooper altábornagy, a Központi Parancsnokság (CENTCOM) helyettes vezetője szerint az úszó móló lehetővé tette a segélyszállítmányok számának növelését.

Ezzel párhuzamosan a térségben továbbra is feszült a helyzet. Abdul-Malik al-Húszi, az Irán-barát síita lázadók vezetője közeledő választ helyezett kilátásba Izraelnek a jemeni Hodeidára mért csapására. Al-Húszi szerint a válasz elkerülhetetlen, és a milícia a Gázai övezeti palesztinokkal való szolidaritásból támadja majd Izraelt, az izraeli légicsapások ellenére. Az izraeli légierő szombaton intenzív légicsapásokkal megtámadta a jemeni Hodeida kikötővárost, ahol legalább kilenc halálos áldozat és 87 sebesült volt a következmény. Egy nappal korábban a húszik egy drónja eljutott Tel-Avivba a Földközi-tenger felől, ahol felrobbanásával egy izraelit megölt és többet megsebesített. A húszik állítása szerint, bármilyen izraeli offenzíva, kizárólag több ösztönzést ad majd nekik a bosszúhoz.