Béketábor és tárgyalási nyitottság a Kremlből, miközben tisztogatás zajlik Moszkvában

Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten fogadta Bassár el-Aszad szíriai elnököt, és a Kreml szerint a találkozó célja a Szíria és Törökország közötti kapcsolatok helyreállításának elősegítése volt. Putyin kifejezte érdeklődését a régió általános helyzetével kapcsolatban, és aggodalmát fejezte ki az eszkalációra való hajlam miatt, amely közvetlenül érinti Szíriát is.

A találkozón Putyin és Aszad megvitatták a Törökországgal való kapcsolatok rendezését, amelyeket a török hadsereg szíriai területeken való jelenléte terhelt meg. A török erők nyolc éve léptek be Szíria déli részére, és jelenleg is egy sávban gyakorolják az irányítást, amelyet korábban nem a szír kormányerők, hanem az Iszlám Állam és a szíriai kurd erők birtokoltak.

Aszad, aki a polgárháború során többször is vegyi fegyvereket vetett be saját állampolgárai ellen, még mindig Szíria elnökének nevezheti magát, részben az orosz hadsereg beavatkozásának köszönhetően. A mostani találkozó egyik célja egy háromoldalú csúcstalálkozó előkészítése volt, amelyen Erdogan török elnök is részt venne, Oroszország és Kína pedig régóta törekszik arra, hogy javítsa kapcsolatait Törökországgal és ezzel távolítsa el az országot az Egyesült Államok befolyásától.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov kijelentette, hogy Oroszország általában nyitott a tárgyalásokra, beleértve a lehetséges tárgyalásokat Ukrajnával is, még akkor is, ha Zelenszkij az elnök. Peszkov szerint fontos megérteni, hogy az ukrán fél mennyire kész a tárgyalásra és milyen felhatalmazása van erre. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Kijev kész a tárgyalásokra, amennyiben Ukrajna szuverenitása és területi integritása tiszteletben van tartva.

Eközben Moszkvában letartóztatták Andrej Belkovot, az orosz védelmi minisztérium építési részlegének vezetőjét, akit hatalommal való visszaéléssel és korrupcióval vádolnak. Belkov a hatodik magas rangú orosz védelmi minisztériumi tisztviselő, aki rácsok mögött végezte a tavasszal indult korrupciós tisztogatások kezdete óta. Ő Timur Ivanov, a védelmiminiszter-helyettes embere volt, akinek őrizetbe vételével elindult a minisztérium purgálása. Vlagyimir Putyin valószínűleg az orosz védelmi minisztérium vezetőit hibáztatja, amiért a vártnál lényegesen gyengébben teljesít az orosz haderő Ukrajnában, számos nyugati elemző szerint ezért indult meg a tisztogatás. Az orosz haderőt és védelmi minisztériumot régóta mérgezi mindent átszövő korrupció.

: (Bloomberg) : (Reuters) : (Newsweek)