Marokkói hőhullám: Legalább 21 halálos áldozat

Legalább 21 ember vesztette életét a marokkói Beni Mellal városában az extrém hőség következtében. Az egészségügyi hatóságok szerint az áldozatok többsége idős, illetve krónikus betegségekben szenvedő személy volt.

A hőhullám, amely hétfőtől szerdáig sújtotta Marokkót, egyes területeken elérte a 48 Celsius fokot. Beni Mellalban, amely a fővárostól, Rabattól nagyjából 300 kilométerre délre helyezkedik el, a hőség főként a sebezhető csoportokat érintette súlyosan. A haláleseteket szerdán jelentették be, és a tájékoztatás szerint 17 áldozat kórházban hunyt el.

A városvezetés figyelmeztetést adott ki, amelyben arra kérik az embereket, hogy kerüljék az utcán tartózkodást, és ha szükséges, forduljanak orvoshoz. A helyi meteorológiai szolgálat adatai alapján a hőmérsékleti rekordok jelentős kihívást jelentenek a régióban. A következő napokban várhatóan csökken a hőmérséklet, Marrákesben például vasárnapra 10 fokos enyhülés várható.

Extrém hőség uralkodik

Marokkót már hatodik éve sújtja az aszályos időjárás, ráadásul az elmúlt télen rekordmeleg volt az országban. A meteorológiai hivatal szerint 1940 óta az idei január volt a legmelegebb, amikor egyes helyeken 37 Celsius-fok körüli hőmérsékletet mértek. Az ország eddigi legmagasabb hőmérsékletét tavaly augusztusban mérték a tengerparti üdülővárosban, Agadirban, ez 50,4 Celsius-fok volt. Az extrém hőség miatt Rabatban, Marokkó fővárosában sokan a város medencéjéhez vonulnak, hogy ott megmártózhassanak.