Medve támadt egy biciklisre Szlovákiában

Barnamedve támadt egy kerékpárosra az észak-szlovákiai Kis-Fátra hegység lábánál, Sutó (Sutovo) településnél, Nagyturány városhoz közel. Az eset szerdán történt, és a riasztás a zsolnai körzet rendőrségéhez érkezett.

A rendőrök a helyszínen egy sebesült férfit találtak, akit végtagsérülésekkel, zúzódásokkal és csonttöréssel szállítottak a turócszentmártoni kórházba, ahol műtéten esett át. A rendőrség az esetet követően fokozott óvatosságra inti az embereket az erdős térségekben. Márciusban egy lakott területre tévedt barnamedve öt embert sebesített meg Liptószentmiklóson, a 10 és 72 év közötti áldozatok harapásokat és karmolásokat szenvedtek, egyikük majdnem elvesztette az egyik szemét. Március végén egy kutyával túrázó középkorú házaspárra is támadt egy barnamedve, megsebesítve a férfit a lábán, aki aztán feleségével együtt egy közeli kunyhóban talált menedékre.

Szlovákiában hivatalos adatok szerint mintegy 1200 medve él vadon. Idén július 15-éig már több mint 50 medvét lőttek ki, és az idei év első felében 793 medve és ember közötti találkozást rögzített a szlovák természetvédelmi hatóság. Az emberek és a medvék együttélése politikai kérdéssé is vált Szlovákiában. A jelenlegi pozsonyi kormány jelentős mértékben enyhíteni akarja a medvék kilövésének szigorú feltételeit, de a legnagyobb ellenzéki párt elutasítja egy erre vonatkozó törvény elfogadását, mivel az meglátásuk szerint nincs összhangban az uniós joggal.