Trump és Harris csatája: Ki nyerne a választást?

A legújabb felmérések szerint Donald Trump republikánus elnökjelölt győzedelmeskedne Kamala Harris demokrata jelölttel szemben az amerikai csatatér-államok többségében, ha a választásokat most tartanák.

Az Emerson College Polling és a The Hill közös felméréséből kiderül, hogy Trump Arizonában 49-44%-kal, Georgiában 48-46%-kal, Michiganben 46-45%-kal, Pennsylvaniában pedig 48-46%-kal vezetne Harris-szel szemben, míg Wisconsinban döntetlen lenne a helyzet, mindkét jelölt 47%-ot érne el. Azonban a The Hill megjegyzi, hogy Arizona kivételével Trump előnye hibahatáron belül van, ami azt jelenti, hogy a verseny rendkívül szoros lenne. Harrisnek ráadásul jobb esélyei vannak, mint Joe Bidennek voltak, hiszen minden billegő államban 3-5 százalékponttal jobb esélyekkel indul, mint felettese. Országos szinten Trump 48%-ot, míg Harris 46%-ot kapna a szavazatokból. Korábban Trump 47%-ra, Biden 43%-ra számíthatott volna.

Kamala Harris, aki bár még nem a Demokrata Párt hivatalos jelöltje, de már megszerezte a pártdelegáltak többségének támogatását, Beyoncé Freedom című dalával indította elnökjelölti kampányát. A videóban Harris az amerikaiaknak azt a kérdést teszi fel, milyen országban szeretnének élni. Kritikát fogalmaz meg Donald Trump és alelnökjelöltje, J. D. Vance irányában, akik szerinte a káosz, a félelem és a gyűlölet országát képviselik. Harris szerint ő a szabadságot választja, amely az előrejutást, a fegyveres erőszak és gyermekszegénység nélküli életet, valamint a testünkkel kapcsolatos döntések szabadságát jelenti.

Joe Biden, aki korábban a Demokrata Párt elnökjelöltje volt, az ovális irodában tartott beszédében jelentette be, hogy a demokrácia megmentése érdekében lép vissza a jelöltségtől. Biden szerint Kamala Harris tapasztalt, kemény és alkalmas vezető, aki hihetetlen partnerként szolgált az ország számára. A leköszönő elnök szerint a demokrácia megmentése magában foglalja a személyes ambíciók félretételét is, és úgy döntött, hogy átadja a fáklyát egy új generációnak, ami a legjobb módja a nemzet egyesítésének.

Donald Trumpot az ellenzők azzal vádolják, hogy ha újra megválasztják, leépítené a demokratikus intézményeket, példaként Magyarországot említve. Egyesek szerint Trump diktátorrá válhat, és egyes tanácsadói szerint alkalmatlan elnöknek. Trump egy interjúban gúnyosan utalt arra, hogy első napján diktátor lenne, de ezt követően nem.

Az Egyesült Államok jövőjét illetően Ray Dalio amerikai milliárdos a Financial Times-nak adott interjújában aggasztó képet festett, szerinte 35-40% esély van arra, hogy polgárháború robbanjon ki a közeljövőben. Az atv.hu szerint több kutatás is arra utal, hogy az amerikaiak között régóta téma egy esetleges polgárháború kirobbanása, és a választópolgárok egy része egyre agresszívabb a másik oldalon állókkal szemben.

A bűnözés elleni harc várhatóan fontos szerepet fog játszani a választási kampányban. Kamala Harris stábja azzal kezd el kampányolni, hogy ügyészként milyen sikeresen juttatta a bűnözőket rácsok mögé, míg Donald Trump és a republikánusok azt kezdték el terjeszteni, hogy Harrisnek köszönhetően veszélyes bűnözők vannak szabadlábon. Trump „veszélyesnek” és „radikálisnak” nevezte demokrata riválisát, és kijelentette, hogy Amerika nem éli túl, ha Kamala Harris lesz a következő elnök. A Fox News szerint Harris korábban olyan intézkedéseket támogatott, melyek „gyilkosokat és erőszaktevőket helyeztek szabadlábra”, és a Heritage Foundation szerint Harris hasonló nyelvezetet használ, mint azok a demokrata politikusok, akik a rendőrség finanszírozásának felfüggesztését akarták elérni.