Ukrajnai és törökországi katonai incidensek

Az ukrán 31-es gépesített dandár katonái életveszélyes helyzetből menekültek meg, miközben egy ukrán drón Törökország partjainál sodródott partra.

Az ukrán 31-es gépesített dandár katonái a Prohresz térségében kerültek bekerítésre az orosz csapatok által, ahol két zászlóalj is közel állt a megsemmisüléshez. Azonban a katonák, parancsnokuk utasítása nélkül, sikeresen kitörtek a körgyűrűből, és tüzérségi valamint dróntámogatást is kaptak a menekülés során. A Deepstate beszámolója szerint a katonák ki tudtak jutni a régióból, még mielőtt az orosz hadsereg egy másodlagos védelmi gyűrűt létrehozott volna. Egy másik jelentés szerint azonban a helyzet továbbra is kritikus, az orosz erők már csak 20 kilométerre vannak Pokrovszktól, és a közelmúltban elfoglalták Vovcsét, valamint elkezdték ostromolni Ivanivkát. Az ukrán hadvezetés több kísérletet is tett az elmúlt hetekben arra, hogy stabilizálják a védelmet Avgyijivka térségében, ahol a 31-es és 47-es gépesített dandárja is harcol.

Egy másik eseményben, egy robbanószerrel megrakott, improvizált tengerészeti drón sodródott partra Isztanbul közelében, Törökországban. A drón, amelyet jetskiből alakítottak át, valószínűleg az ukrán haditengerészethez tartozott, és kamikaze-konfigurációban működött volna, célja egy orosz hadihajó megsemmisítése lett volna. Feltételezések szerint az ukránok bocsátották a Fekete-tengerre az eszközt, de elvesztették fölötte az irányítást, és a hullámok sodorták Isztanbul partjaihoz. A tengerészeti drón kiemelését a török parti őrség végezte, és az eszközt átadták a török hadseregnek.

Törökország, mint a NATO tagállama, közvetítő szerepet tölt be Kijev és Moszkva között a konfliktus lezárása érdekében, miközben a török hadiipar fegyvereket szállít Ukrajnának, és egyes török kisvállalkozások segítenek az oroszoknak a nyugati szankciók kijátszásában. Az ukrán haderő vezetői és a fronton harcoló katonák közt növekvő bizalmatlanság is rontja a helyzetet, mindenki a másikra mutogat amiatt, hogy Avgyijivka óta nem sikerült megállítani az oroszokat.

Az ukrán katonai hírszerző ügynökség (HUR) által végrehajtott kibertámadás jelentős fennakadásokat okozott Oroszország-szerte, amely immár harmadik napja tart. A támadás komoly zavarokat idézett elő az orosz banki és távközlési szolgáltatásokban, beleértve a VK, Oroszország legnagyobb közösségi médiahálózatának működési zavara és egyes fizetési rendszerek leállását is. Az incidens rávilágít a modern hadviselés kibertérben zajló aspektusaira, amelyek egyre nagyobb szerepet játszanak a konfliktusokban, képesek jelentős gazdasági és társadalmi zavarokat okozni anélkül, hogy hagyományos fegyvereket vetnének be. Az ukrán katonai hírszerző ügynökség egyelőre nem erősítette meg hivatalosan részvételét a támadásban, és a HUR Telegram-csatornáján sem jelent meg közlemény az akcióval kapcsolatban.