Az állam gondoskodik az Iványi Gáborhoz köthető szervezetek adóvégrehajtása miatt érintettekről

Az állam ígéretet tett arra, hogy gondoskodik minden érintettről, akiket az Iványi Gáborhoz köthető szervezetek elleni adóvégrehajtási intézkedések érintenek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) lefoglalta a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) banki számláit a rendezetlen adó- és közüzemi tartozások miatt. A Belügyminisztérium (BM) közölte, hogy szükséges információkat és segítséget nyújtottak a törvényeknek való megfelelés elősegítésére. Annak ellenére, hogy moratóriumot kaptak, a szervezet tartozásai növekedtek, ami aláássa a pénzügyi stabilitás helyreállításának valószínűségét.

A NAV dönt a tartozások rendezési terveiről és a végrehajtási intézkedésekről, míg a közüzemi szolgáltatók határozzák meg a szolgáltatások folytatásának idejét, ha elmaradások vannak. A kormány biztosította, hogy támogatást nyújt azoknak a diákoknak és kedvezményezetteknek, akiket a szervezet fizetésképtelensége érint, és előkészületeket tett az alapvető szolgáltatások folytonosságának biztosítására. Protokollok vannak érvényben, hogy megakadályozzák a szolgáltatások hirtelen megszűnését azok számára, akik gondozásra szorulnak, ha egy szolgáltató képtelen a működés folytatására.

A BM kijelentette, hogy szükség esetén átveszik Iványi egyházának intézményeit a pénzügyi nehézségek miatt. A MET, melyet Iványi Gábor vezet, hajléktalanoknak szánt kórházat üzemeltet, étkeztetést biztosít hajléktalanok számára, oktatási intézményeket működtet hátrányos helyzetű gyermekek számára, fenntart egy idősek otthonát, és egyházközösségeket tart fenn. Tavaly hasonló válság idején 1,2 milliárd forint adományt és adókedvezményt kaptak. A Belügyminisztérium megemlítette, hogy az egyház nem fizetett adót egyes alkalmazottak után és közüzemi számlákat, ami a pénzügyi egyensúlyhiányhoz vezetett. Figyelmeztettek, hogy ha az egyház által nyújtott szociális szolgáltatások fenntarthatatlanná válnak, hat hónappal előre tájékoztatniuk kell a kormányhivatalt. A minisztérium készen áll az átvételre és a szolgáltatások folytonosságának biztosítására, ha szükséges.

A MET és a kormányzat között már évek óta konfliktus van, és Iványi Gábor egyházától számos támogatást elvontak. Több alkalommal is pénzbírságot kaptak, miközben nem jutottak hozzá azokhoz a forrásokhoz sem, amelyekre – állításuk szerint – törvényileg jogosultak lennének. Emiatt a MET már az Alkotmánybíróságot is megjárta – nem sok sikerrel. Februárban, két évvel azután, hogy a NAV fegyveresei váratlanul ellepték a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség központját és gazdasági hivatalát, háromórás házkutatás után a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói bilincsben vitték el a MET és intézményei gazdasági hivatalának vezetőjét, Ónodi István lelkészt „gazdasági bűncselekmény megalapozott gyanúja” miatt, majd indítványozták a letartóztatását is. A MET Egyház 1981. október 1-jén alakult, és 2010-ben, egy új törvény értelmében, a MET-től ismét megvonták a hivatalos egyházi státuszt, ami jelentős hátrányt jelentett az egyháznak. 2022-ben újra bejegyezték Iványi Gábor egyházát.

Iványi Gábor szerint képesek lennének fenntarthatóan rendezni a tartozásaikat, és ezzel kapcsolatban levelet küldött Pintér Sándor belügyminiszternek, amelyben tárgyalást kért. A levélben részletezte, hogy bemutatták a működésük fenntarthatóságát igazoló intézkedési és tartozásrendezési terveket, és szándékukat az újabb adósságok megállítására, valamint a már meglévő köztartozások belátható időn belüli törlesztésére. A lelkész szerint az adóhatóság a bankszámlák zárolása ellenére is lehetővé tette volna a tartozások rendezését. Iványi a levélben arra kér választ, hogy a minisztérium az adósságrendezés ellehetetlenítését, az intézményrendszer felszámolását, vagy az állami támogatások biztosításával a folyamatos, szabályszerű működést választja-e. Pintér Sándor belügyminiszter azonban nem válaszolt a levélre, ehelyett a BM közleményben jelezte, hogy készek átvenni Iványi egyházának intézményeit, ha szükséges. A MET közleménye szerint a minisztérium a NAV hatáskörébe helyezte a további döntéshozatalt, így reményük van arra, hogy az adóhatósággal még lehet tárgyalni.