A MÁV-Start és a Volánbusz egyesülése, valamint a szentendrei HÉV menetrendi változása

A MÁV-Start Zrt. és a Volánbusz Zrt. egyesülését hivatalosan is elrendelte az építési és közlekedési miniszter, melynek eredményeképpen a Volánbusz elveszíti önállóságát és a nevét is. Emellett a szentendrei HÉV rövidített útvonalon közlekedik a hétvégén.

Az építési és közlekedési miniszter döntése értelmében a MÁV-Start és a Volánbusz összeolvadása az év végéig fog megtörténni. A Magyarbusz.info információi szerint a fúzió részeként a MÁV-HÉV Zrt. és a MÁV Rail Tour Kft. is beolvad a nagy állami személyszállító vállalatba. A Volánbusz a beolvadás során teljesen elveszíti önállóságát és márkanevét. Az egyesülés főként jogi jelentőséggel bír, és a munkavállalók többségének munkáját nem befolyásolja jelentősen, kivéve a menedzsment és a háttér- valamint támogató területeket, amelyek hatékonyabbá válnak.

A Volánbusz és a MÁV-Start már tavaly egységes irányítás alá került, közös vezérigazgatóval és egyesített igazgatósággal, idén februárban pedig szervezeti felépítésüket is egységesítették.

A közlekedési változások nem csak a buszokat érintik, hanem a vasutat is. A szentendrei HÉV pénteken csak a Szentlélek tér és Szentendre között, szombaton és vasárnap pedig Békásmegyer és Szentendre között közlekedik. A kimaradó szakaszokon a H5-ös pótlóbusszal lehet utazni. A MÁV-HÉV felhívja az utasok figyelmét, hogy a pótlás miatti átszállás nem minősül útmegszakításnak, így a pótlóbusz és a HÉV közötti átszálláskor nem szükséges új jegyet váltani. A papír alapú, kezelt vonal- és gyűjtőjegyet átszállás után a jegy még nem érvényesített végén is kezelni kell. A menetrendek a BudapestGO utazástervezőben és a bkk.hu/menetrendek weboldalon, valamint a BKK honlapján érhetőek el. A MÁV-HÉV az okozott kellemetlenségek miatt az utasok megértését kéri.