Egyetemi felvételi zavarok: adminisztratív hibák és pontszámítási problémák

Sok diák szembesült azzal a problémával, hogy a felvételi pontszámuk nem megfelelően került kiszámításra, ami miatt nem kerültek be az általuk választott egyetemi szakra, annak ellenére, hogy a ponthatár fölött teljesítettek. Az Oktatási Hivatal is megszólalt az ügyben.

A felvételi pontszámítás során több diák is arra panaszkodott, hogy a Felvi rendszerében nem a helyes pontszám szerepelt, ami miatt nem vették fel őket a megjelölt szakra, annak ellenére, hogy a számításaik szerint a pontszámuk magasabb volt, mint a megállapított ponthatár. Az Eduline szerint a legtöbb érintett diák már a pontszámok kihirdetése előtt jelezte az Oktatási Hivatalnak, hogy kevesebb pontot jegyeztek fel nekik, mint amennyi valójában járna a teljesítményükért, mégsem történt változás.

Az egyik diák például azért nem került be biológia szakra, mert a felvételi rendszerben duplázással számolták ki a pontjait, annak ellenére, hogy a középiskolai eredményeinek figyelembe vételével sokkal jobban járt volna. Más esetekben a tanulmányi pontokat vagy a nyelvvizsgát nem vették figyelembe, illetve előfordult, hogy a két pontszámítási lehetőség közül a kedvezőtlenebbel kalkulált a rendszer.

Az Oktatási Hivatal nyilatkozatában elismerte, hogy adminisztratív hiba állhat a háttérben, és kiemelte, hogy a besorolási döntés ismeretében 15 napig a jelentkezőknek lehetőségük van arra, hogy az info@oh.gov.hu vagy a felveteli.eljaras@oh.gov.hu e-mail címre röviden megírják álláspontjukat pontszámítással kapcsolatban. Az Oktatási Hivatal minden jelzést megvizsgál, és ha indokoltnak találja, módosítja a besorolási döntést.

Az új felvételi rendszer okozhatta a bonyodalmat, hiszen idén megváltoztak a felvételi követelmények, és nagyobb adminisztrációs teher hárult az egyetemekre. Az intézményi pontokat nem az Oktatási Hivatal, hanem mindig az adott egyetem rögzíti. Az Eduline július 24-ei felmérése szerint a diákok harmadánál nem jól számolhatták a pontokat.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) munkatársai jelenleg is ellenőrzik a számított pontokat és fogadják az esetleges hibás számításra vonatkozó bejelentéseket. A Pécsi Tudományegyetem már az eljárás közben érkezett hozzájuk néhány jelentkezői észrevétel, panasz, amelyeket azonnal korrigáltak, de voltak nem helytálló panaszok is.

A jelentkezőknek, ha úgy látják, hogy rosszul számolták ki a pontjaikat, a jogszabály szerint a besorolási határozat kézhezvételétől 15 napjuk van fellebbezni. A hibajelzéseket az info@oh.gov.hu vagy a felveteli.eljaras@oh.gov.hu címre lehet megírni.

A felvételizők többek között rendszerhiba miatt törlődött bizonyítvány, feldolgozatlan érettségi tanúsítvány és ukrajnai középiskolai eredmények miatt is szembesülhettek a pontszámítás hibáival. Az Eduline-nak több felvételiző is azt írta, hiába jelezték a problémát még a ponthatárok meghúzása előtt az Oktatási Hivatalnak, nem kaptak érdemi segítséget.

Lapunk szintén megkereste az Oktatási Hivatalt saját kérdéséivel, ám szemlénk megjelenéséig nem válaszoltak. Amint választ kapunk, frissítjük cikkünket vagy újat írunk.