Korszerű német dízelmozdonyok érkeznek a MÁV flottájába

A MÁV-VOLÁN-csoport 15 jó állapotú, megbízható dízelmozdony bérbevételét tervezi egy svéd lízingcégtől, melyeket a német Henschel gyártott és korábban a Dán Állami Vasúttársaság használta az InterCity forgalomban.

A MÁV-VOLÁN-csoport leányvállalata, a MÁV Rail Tours köt szerződést a Nordic ReFinance svéd lízingcéggel a mozdonyok bérbevételére. Az első dízelmozdony várhatóan júliusban érkezik meg Magyarországra, és az év végéig további 14 vontatójármű állhat forgalomba, a sikeres hatósági engedélyeztetési eljárás után.

A MÁV-START és MÁV Rail Tours flottája hasonlóan bővülhet további használt járművekkel, mint ahogy tavaly ősz óta az AKIEM-től bérelt Siemens Eurosprinter villamosmozdonyok esetében történt. A mozdonyok jó műszaki állapotban vannak, megbízhatóságuk pedig jóval meghaladja a jelenlegi állományét, rendelkezésre állási mutatójuk kiemelkedően magas a jelenlegi tulajdonos kimutatása szerint.

A mozdonyok turbó feltöltésű dízelmotorját a General Motors gyártotta, és a károsanyag-kibocsátásuk is kedvezőbb a MÁV saját dízelmozdonyaihoz képest. A mozdonyvezető fülkéje ergonomikus és légkondicionált, továbbá visszapillantó kamerarendszerrel van felszerelve, amely segíti a mozdonyvezetők munkáját. A mozdonyok maximális sebessége 175 km/óra.

Az új mozdonyok érkezésüket követően megkapják a MÁV új arculatának megfelelő külső fóliázást, és ellátják őket a biztonságos közlekedéshez szükséges berendezésekkel. Az első vontatójármű engedélyeztetését és forgalomba helyezését követően érkezhetnek, és várhatóan év végéig, átalakításuk után, állhatnak forgalomba. Ősztől elsősorban a Nyugat-Magyarországi nagy utasforgalmú vonatokon láthatják majd az utasok a vonatok élén.