10,1 milliárd euróval dobhatja meg a francia GDP-t az olimpia

Az Allianz Research kutatása szerint a 2024-es párizsi olimpia jelentős gazdasági hatással bírhat Franciaország számára, összesen mintegy 10,1 milliárd euróval növelheti a bruttó hazai terméket.

A kutatóintézet számításai alapján a GDP növekedésének nagyobb része az infrastruktúra fejlesztéséből, a szervezésből és a biztonsági kiadásokból származik, amelyek összesítve 8,3 milliárd eurót tesznek ki. Emellett a francia export is 11 százalékkal bővülhet a játékok hatására. A turizmus terén további 1,8 milliárd eurós növekedést várnak, mivel a szervezők 15 millió látogatóra számítanak, akik közül 1,5 millióan kifejezetten az olimpia miatt érkeznek Franciaországba. Ezek a turisták összesen 2,6 milliárd eurót költhetnek el, átlagosan 250 eurós napi költéssel és 5 napos tartózkodással. A szállásra és közlekedésre fordított kiadások lesznek a legjelentősebbek a látogatók költéseiben, ahol a szállodákra a turisztikai költés 43 százalékát, míg a közlekedésre 21 százalékát fordítják. A három- és négycsillagos szállodák iránti kereslet ellenére a kihasználtság az olimpia alatt is 78 százalék alatt maradhat. A tévéközvetítések hatására a következő években további turisták érkezhetnek, 2026-ban akár 103 millió látogató is Franciaországba látogathat.

Az infrastrukturális beruházások hosszú távú hatása is jelentős lehet, különösen Párizs hátrányos helyzetű északi városrészeiben. A helyi kis- és középvállalkozások számára is előnyös, hogy a szerződések legalább negyedét velük kötik meg. Az olimpia várhatóan pozitív hatással lesz a francia költségvetésre is, összességében 0,4 milliárd eurós többletet generálva az államháztartásnak, miközben a megnövekedett gazdasági aktivitás 5,4 milliárd euró értékben növeli az adóbevételeket.

A sportesemények közül kiemelkedik a női kézilabda, ahol a magyar csapat a házigazda franciák ellen lép pályára. A mérkőzés este 19 órakor kezdődik. Az olimpiai programban a női sportolók is nagy szerepet kapnak, hiszen az íjászok és a labdarúgók versenyei is ezen a napon kezdődnek, míg a hetes rögbi férfi helyosztó mérkőzéseire is sor kerül.

Az olimpiai faluban azonban problémák is felmerültek, a szervezők alulbecsülték a sportolók étvágyát, így hat nappal a megnyitása után újra kell gondolni az élelmiszeradagokat. A Sodexo Live!, az olimpia hivatalos catering partnere elismerte, hogy "nagyon magas a kereslet" bizonyos élelmiszerek után, például a tojás már porciózni kellett szerda reggel. Az előzetes becslések alapján az olimpiai faluban az esemény alatt több, mint 13 millió adag élelmiszert kell majd felszolgálniuk a különböző éttermeknek. A Carrefour csoport, amely a friss ételek szállítására szerződött, szóvivője szerint felül kell vizsgálniuk az eredetileg tervezett mennyiségeket, de képesek lesznek kielégíteni az igényeket.

A párizsi olimpia a fenntarthatóság jegyében az eddigi legzöldebb olimpia is szeretne lenni. Az ételek hozzávalóinak negyedét Párizs 250 kilométeres körzetéből szerzik be, 20%-uk bio minősítéssel rendelkezik. A húst, a tejet és a tojást is Franciaországból szerzik be, és a felszolgált ételek harmada növényi alapú lesz. Emellett kétszáz víz-, gyümölcslé- és üdítőkutat helyeztek el az olimpiai faluban, valamint repoharakat kínálnak majd a sportolóknak. Az ágyak kartonból készültek, és bár eredetileg légkondicionálók nélkül tervezték az olimpiai falut, a sportolói ellenállás miatt végül 2500 gépet rendeltek oda. A szervezők ambiciózus célként tűzték ki, hogy a rendezvény karbonlábnyomát a 2012-es londoni és a 2016-os riói olimpiához képest a felére csökkentik, a párizsi célkitűzés 1,6 millió tonna szén-dioxid kibocsátás. Ez a csökkenés több tényező együttes hatásának köszönhető, többek között annak, hogy 95 százalékban a meglévő és ideiglenes infrastruktúrára támaszkodnak, így minimalizálják az építési kibocsátást. Az elektromos áramot megújuló forrásokból nyerik majd, és a nézők számára „alacsony karbonlábnyomú" menüket kínálnak, amelyek több növényi alapú összetevőt tartalmaznak.