Felfüggesztették a manchesteri repülőtéren erőszakos rendőrt

A manchesteri repülőtéren történt brutális rendőri intézkedés videója miatt felfüggesztettek egy brit rendőrt. A felvételeken látható, ahogy a rendőr fejbe rúg és megtapos egy földön fekvő letartóztatottat. Az eset politikai vitát váltott ki az Egyesült Királyságban.

A közösségi médiában közzétett felvételek szerint a rendőrök több embert is bántalmaztak a manchesteri repülőtéren. Egyikük fejét rugdossák és tapossák, miközben több rendőr is sokkolót tart a kezében. A videók szerda este kerültek nyilvánosságra, és gyorsan terjedni kezdtek a közösségi médiában.

A felvételek nyomán a manchesteri rendőrség közleményt adott ki, amelyben kifejezték megértésüket az emberek aggodalmával és riadtságával kapcsolatban. A rendőrség szerint az erőszak ilyen jellegű alkalmazása szokatlan gyakorlat egy letartóztatás során. A Greater Manchester Police (GMP) elmondása szerint a rendőrök egy erőszakos támadásban sérültek meg, köztük egy rendőrnő, aki orrtörést szenvedett.

A férfit fejberúgó rendőrt felfüggesztették, nem folytathat semmilyen rendőri tevékenységet. A rendőrség teljes körű vizsgálatot indított az ügyben. A rendőrség egy testi sértésről szóló bejelentés miatt ment ki, négy férfit tartóztattak le, kettőt mentődolgozó elleni testi sértés és a rendőrség akadályozása miatt, kettőt pedig szintén mentődolgozó elleni testi sértés gyanújával.

Az események szerda este tüntetéseket váltottak ki a GMP rochdale-i központja előtt, ahol a tömeg „Szégyelljétek magatokat!” skandálással fejezte ki szolidaritását a letartóztatottakkal. A rendőrség szerint a demonstráció békésen zajlott.

Wasim Chaudhry, a GMP rendőrfőnök-helyettese kijelentette, hogy megértik az emberek aggodalmát, és tiszteletben tartják a jogukat, hogy békésen demonstrálják a nézeteiket. Több brit politikus is elítélte a videókon látható bántalmazást, köztük Andy Burnham, Greater Manchester polgármestere és Paul Waugh, Rochdale helyi képviselője. Diana Johnson brit belügyminiszter is tudomásul vette a felkavaró felvételeket, és megérti a közvélemény aggodalmát. Azonban nem minden törvényhozó ítélte el a rendőrségi akciókat; a Reform UK frakcióvezető-helyettese, Richard Tice egy televíziós interjúban úgy vélekedett, hogy a videó „nem elkeserítő”, helyette inkább „megnyugtató”, hogy a rendőrök „komoly problémára” reagálnak.