Gyanús csomag és hekker támadások az izraeli olimpikonok ellen Párizsban

A francia rendőrség lezárta a Parc des Princes stadion közelében lévő területet egy gyanús táskára való figyelemfelkeltés miatt, miközben az Üzbegisztán–Spanyolország-mérkőzés zajlott a párizsi olimpia férfi labdarúgótornájának nyitónapján. Izraeli sportolók halálos fenyegetéseket kaptak az olimpia kezdete előtt, ami fokozott biztonsági intézkedéseket eredményezett a szerda esti izraeli futballisták mérkőzése során. A francia hatóságok emelt készültségi szintet vezettek be, miután palesztinbarát csoportok tüntetéseket is szerveztek a stadionban.

A Parc des Princes stadionban nem történtek nagyobb rendbontások, így az olimpia első nagy biztonsági próbáját sikeresen teljesítette. Franciaország belügyminisztere, Gérald Darmanin biztonságot ígért az izraeli sportolóknak, akik aggodalmukat fejezték ki a lehetséges tüntetések és egyéb incidensek miatt. Az izraeli himnusz alatt kifütyülések és éljenzések is hallhatóak voltak a lelátóról.

Az izraeli csapatbusz, melyet számos rendőrautó kísért, a mérkőzés előtt egy órával és 45 perccel érkezett meg a helyszínre, a játékosokat a rendőrségi szirénák és helikopterek zaja kísérte. Guy Luzon, az izraeli csapat edzője kijelentette, hogy nem aggódik a stadionban uralkodó hangulat miatt, és csapata végül 1–1-es döntetlent ért el Mali ellen.

A holnapi olimpiai megnyitón a Szajnán hajókon vonulnak majd a nemzeti delegációk, és a palesztin ügyet támogató helyi szervezetek szerint több ország sportolói is kifejezhetik majd támogatásukat Palesztina felé. Stephanie Adam, a Palesztin Akadémiai és Kulturális Bojkottot Támogató Kampány aktivistája szerint a tiltakozások az olimpia során csak növekedni fognak.

Az izraeli delegáció megerősítette, hogy minden sportolójuk részt vesz a megnyitón, de ennél több részletet nem árultak el. Izrael Katz, Izrael külügyminisztere levelet küldött francia kollégájának, Stéphane Séjourné-nak, amelyben felhívta a figyelmet az izraeli sportolókat ért fenyegetésekre és megköszönte a francia tisztviselőknek a védelmi intézkedéseket. A játékokon részt vevő 88 izraeli sportoló 24 órás védelmet kap a francia biztonsági szolgálatoktól, és a Shin Bet hírszerző ügynökség is jelen lesz.

Ezen kívül, egy magát Zeusznak nevező Izrael-ellenes hekkercsoport azt állítja, hogy hozzáfért az izraeli sportolók személyes adataihoz, és közzé is tette a katonai szolgálatuk alatt készült fényképeket. Izrael szerint Irán áll a „közösségi médiakampány” mögött, amelynek az a célja, hogy megfélemlítse a párizsi olimpiára utazó izraeli küldöttség tagjait. A hekkerek egy szélsőjobboldali francia diákszervezetnek álcázva magukat közösségi médiaprofilokat nyitottak, és a Telegramon közzétették az izraeli sportolók bankszámlaadatait, lakcímét és személyi igazolványuk számát is. Gaby Portnoy, Izrael kibervédelmi vezetője szerint Irán „egy apolitikus nemzetközi sportversenyt használ digitális terrorista tevékenységre Izrael ellen és Izraelnek az ilyen versenyeken való részvételi jogával szemben”.