Orosz és kínai bombázók az alaszkai légvédelmi zónában

Az Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD) szerdán bejelentette, hogy két orosz és két kínai katonai repülőgépet tartóztattak fel, amelyek az alaszkai légvédelmi azonosító zónában (ADIZ) tevékenykedtek, de nem léptek be az amerikai vagy kanadai légtérbe.

A NORAD 2024. július 24-én észlelte, követte és elfogta a két orosz Tu–95 és két kínai H–6 katonai repülőgépet, amelyek együttműködve járőröztek az ADIZ-ban. Az elfogást az Egyesült Államok és Kanada vadászrepülőgépei, köztük amerikai F-16-os, F/A-18-as és F-35-ös, valamint kanadai CF-18-as vadászgépek hajtották végre. A támogató repülőgépek is részt vettek az akcióban. Ez volt az első alkalom, hogy a két ország gépeit együttműködés közben fogták el.

Az orosz védelmi minisztérium videót publikált az esetről, amelyen látható, hogy az amerikai és kanadai gépek egészen közel repültek az idegen bombázókhoz, de fegyverhasználatra és légtérsértésre nem került sor.

A NORAD közleménye szerint az orosz és kínai gépek nem jelentettek fenyegetést, mivel a nemzetközi légtérben maradtak, és nem léptek be az Egyesült Államok vagy Kanada szuverén légterébe. Az Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság, amely az Egyesült Államok és Kanada közös parancsnoksága, továbbra is figyelemmel kíséri a versenytársak tevékenységét Észak-Amerika közelében, és a jelenlétre jelenléttel válaszol.

Az alaszkai légvédelmi azonosítási zónába történő orosz berepülések nem ritkák, de a kínai repülőgépek jelenléte új fejleménynek tűnik. A H-6-os bombázók, amelyek régebbi szovjet bombázók származékai, most először léptek be az ADIZ területére. Márciusban Gregory Guillot tábornok, az Egyesült Államok Északi Parancsnokságának vezetője arra számított, hogy „potenciálisan már az idén” repülőgépeket fog látni az Északi-sarkvidék alaszkai részén. Kína „sarkvidékközeli” államnak tekinti magát, és azon dolgozik, hogy kiterjessze jelenlétét a messzi északon, többek között az Oroszországgal való együttműködés révén.

Az elmúlt hetekben igencsak megszaporodtak az ilyen események. Pár napja az orosz légierő fogott el brit vadászgépeket és egy felderítőgépet a Fekete-tenger felett, a Barents-tenger felett pedig két amerikai B-52-es bombázóra repült rá egy orosz vadászgép.