Orosz és belarusz vendégmunkások átvilágítás nélküli beutazása Magyarországra

Július elejétől kezdve orosz és belarusz állampolgárok is igényelhetik a Nemzeti Kártyát, amely lehetővé teszi számukra, hogy munkavállalási célból Magyarországra utazzanak átvilágítás nélkül.

A magyar kormány döntése értelmében július 8-tól többek között Oroszországból és Belaruszból érkező vendégmunkások is igényelhetik a Nemzeti Kártyát, amely korábban már ukrán és szerb állampolgárok számára is elérhető volt, és mostantól Bosznia-Hercegovinából, Észak-Macedóniából, Moldovából, Montenegróból is megigényelhető. A Nemzeti Kártya birtokában lévők nem számítanak bele a vendégmunkásoknál meghatározott évi foglalkoztatási korlátba, és bármilyen munkakörben foglalkoztathatók.

A Nemzeti Kártya és a hagyományos vendégmunkás státusz között több lényeges különbség is van. A kártya esetében nincs maximum létszám, tehát elméletileg korlátlan számban kiadható, nincs kizárt munkakör, nem kötelező munkaerőigényről szóló igazolást benyújtani, és a kártya meghosszabbításakor sem kell kulturális ismereti vizsgát tenni. Emellett lehetőség nyílik családegyesítésre is. A Nemzeti Kártya az első alkalommal 2 évre kérhető, de 3 évvel akárhányszor meghosszabbítható.

A Forbes szerint az oroszok beutazásának megkönnyítése mögött a Paks II beruházás állhat, amelyhez kapcsolódóan jelentős építkezések folynak, mint például a foktői és a paksi munkásszállások építése. Rácz András Oroszország-szakértő szerint azonban a Roszatom jelenleg nem képes az európai uniós szabványoknak megfelelő terveket előállítani, így a nukleáris technológiai fázis megkezdése még várat magára, tehát a további orosz szakemberek bevonása egyelőre egyáltalán nem indokolt.

Rácz András szerint a Nemzeti Kártya bevezetése a tavaly amerikai nyomásra Budapestről elköltöztetett Nemzetközi Beruházási Bank helyettesítésére is szolgálhat. A bank korábban teljes diplomáciai mentességet élvezett Magyarországon, és dolgozói szabadon utazhattak az ország területére. Az Egyesült Államok 2023-ban szankcionálta a bankot, amelyet az orosz kémbankként is emlegetnek.

A szakértő hangsúlyozza, hogy a lépés komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet nem csak Magyarország, hanem az egész schengeni övezet számára is. Rácz András szerint a célzottan Magyarországra érkező oroszok számára a schengeni zóna jelentheti a végső célt, és a diplomáciai fedésben lévő orosz kémek gyakran hajtanak végre műveleteket más schengeni országokban is.

Rácz András úgy véli, hogy a Nemzeti Kártya korlátlan darabszámban igényelhető és kiadható, ami nagy számban engedheti be az oroszokat újra anélkül, hogy ez célhoz vagy magyarázathoz lenne kötve. Emellett nem lehet biztosra tudni, hogy minden vendégmunkás a Paks II. miatt érkezik Magyarországra, hiszen a Nemzeti Kártya lehetővé teszi, hogy szabadon válasszanak munkahelyet. A szakértő szerint komoly potenciális nemzetbiztonsági kockázatot lát ebben annak függvényében, hogy hányan jönnek, és van-e elég erőforrás arra, hogy hatékonyan ellenőrizzék a vízumkérelmet benyújtó személyeket és családtagjaikat.