Kémprogrammal támadták meg Daniel Freund, EP-képviselő telefonját

Daniel Freund német zöldpárti európai parlamenti képviselőt kémprogrammal próbálták megfertőzni, a politikus szerint a támadás mögött Magyarország állhat.

Daniel Freund, a német Zöldek politikusa, egy gyanús emailt kapott május 27-én, amelyet egy állítólagos kijevi egyetemi hallgató küldött, és amely egy kémprogramot tartalmazó linkre irányította volna, ha rákattint. Az Európai Parlament figyelmeztetése nyomán azonban Freund nem nyitotta meg a linket, így elkerülte a telefonja megfertőzését. Kiderült, hogy az emailt nem a kijevi egyetem hallgatója küldte, aki állítása szerint sosem hallott Freundról.

Freund a Politicónak nyilatkozva elmondta, hogy a link valószínűleg a Pegasus kémszoftvert tartalmazta, amelyet az izraeli Candiru cég fejlesztett, és amelyet az amerikai kormány 2021-ben betiltott. A képviselő szerint a meghiúsult kibertámadás mögött Magyarország állhat, bár konkrét bizonyítéka erre nincs.

Freund és a magyar kormány közötti viszony nem felhőtlen, a politikus többször is bírálta Orbán Viktor kormányát. Legutóbbi nyilatkozatában Freund azt mondta, hogy Orbán Viktor békemissziója árt az Európai Uniónak, és szerinte a soros magyar EU-elnökségnek már szeptemberben véget kellene érnie. Az uniós biztosok és egyes kormánytagok Orbán Viktor miniszterelnök békemissziója miatt bojkottálnak néhány Magyarországra tervezett találkozót. A magyar kormány nem kommentálta az ügyet.

Nem Freund az első EP-képviselő, aki ilyen támadás célpontja lett; korábban Nathalie Loiseau és Elena Yoncheva képviselők készülékein is találtak kémprogramot. A magyar kormány és Freund közötti konfliktusok egyik jellemző epizódja volt, amikor Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, "náci tempónak" nevezte Freund korábbi kijelentéseit az uniós források magyarországi felhasználásáról.

Freund azt nyilatkozta, hogy az Európai Parlament sikeresen elhárította a támadást, amely teljes hozzáférést biztosított volna az elkövetőknek elektronikus eszközeihez. „A telefonomat nagyjából mindenhová magammal viszem, így képesek lettek volna nyomon követni a mozgásom, lehallgatni és figyelni bármit, amit csinálok” – nyilatkozta Freund. A képviselő szerint az, hogy többször felszólalt annak érdekében, hogy függesszék fel Magyarország EU elnökségét potenciálisan célponttá tehette őt.

Nyitóképünkön Daniel Freund Hadházy Ákossal Orbán Győző bányájánál