Romániai riasztás orosz drónok miatt

Romániában, Tulcea megyében riasztást adtak ki, miután orosz drónokat észleltek egy NATO-tagállam közelében. A lakosságot figyelmeztették az orosz drónok részeinek román területre való lehullásának lehetőségére. Ez volt a második riasztás 24 órán belül a területen. Egy orosz Sahed drón belépett a román légtérbe és felrobbant egy falu közelében. A román védelmi minisztérium két F-16-os vadászgépet küldött a helyzet felderítésére. A vizsgálatok folyamatban vannak a Plauru falu közelében, ahol a drón részei lehullottak.

Romániában három orosz drón támadt Ukrajnát szerdán, a 38-ból 25-öt az ukrán légvédelem megsemmisített. A drónok polgári infrastruktúrát céloztak meg az Odessza régióban, meghatározatlan károkat okozva. Egy drón az Izmail kerületet érte el, tüzet okozva egy irodaházban és egy kikötőt érintve, összesen két ember sérült meg, egyiküket kórházba szállították. Az ukrán erők jelentése szerint három orosz drón átkelt Romániába. A román-ukrán határ román oldalán élő lakosok is jelentették, hogy drónokat hallottak a közelben.

Az ukrán vezérkari főnök, Olekszandr Szirszkij szerint az oroszok kétszeres-háromszoros túlerőben vannak erőforrásokban. Az orosz harckocsik száma megduplázódott 2022 óta, a tüzérségi rendszerek száma megháromszorozódott, és a páncélozott személyszállító járművek száma is nőtt. Szirszkij szerint Oroszország taktikai győzelmeket ért el, de nem operatív áttörést. Az ukrán vezérkari főnök hangsúlyozza a katonák életének megmentését és új tartalékosok toborzását. Ukrajna csökkentette a sorkötelezettségi korhatárt és kötelezővé tette a férfiak regisztrációját a katonai toborzóközpontokban. Szirszkij arra buzdítja az Ukrajnán kívül élő ukránokat is, hogy vegyenek részt a mozgósításban. A román hadsereg szerdán kora reggel F-16-os vadászgépeket küldött az ukrán határhoz, és a határmenti Plauru falu környékén esetleges drónok és törmelékek után kutatnak.

Az orosz-ukrán háborúban a felek által tömegesen bevetett FPV-drónok közötti összecsapások is gyakoriak. A kis méretű drónok nehéz célpontot nyújtanak a hagyományos légvédelmi eszközök számára, ezért az ukránok kreatív megoldásokat alkalmaznak, mint például botokat szerelnek a drónjaikra. Egy nemrég megjelent videón egy ukrán FPV drón Herszon környékén egy orosz ZALA 421-16E felderítődrón légcsavarját próbálja eltalálni a felszerelt "fegyverzetével", és állítólag sikerül is leszerelni az orosz gépet.