Európa leggazdagabb emberei veszteségeket könyveltek el

Bernard Arnault, az LVMH konglomerátum alapítója idén jelentős veszteségeket szenvedett el, míg Elon Musk egyetlen nap alatt szenvedte el a legnagyobb veszteséget.

Bernard Arnault vagyona 8,6 milliárd dollárral, 187 milliárd dollárra csökkent, ami a Bloomberg által összeállított világ 500 leggazdagabb emberének rangsorában jelentős mértékű csökkenés. A luxuscikkek iránti kereslet csökkenése miatt a vállalat részvényei gyengélkedtek, így Arnault a korábbi első helyről a harmadikra csúszott vissza.

Elon Musk, a Tesla társalapítója és a világ leggazdagabb embere, egy nap alatt 21,7 milliárd dollárral lett szegényebb, miután az elektromos autógyártó kiábrándító negyedéves eredményekről számolt be, és a cég részvényei 12,3 százalékkal estek. Ez a vagyonvisszaesés az ötödik legnagyobb piacvezérelt zuhanás a Bloomberg vagyonindexének 12 éves történetében.

Annak ellenére, hogy Musk vagyonának értéke jelentősen csökkent, még mindig mintegy 37 milliárd dollárral előzi meg a második helyen álló Jeff Bezost, akinek vagyona 5,2 milliárd dollárral csökkent. A 75 éves Arnault esetében a vagyoncsökkenés a kínai gazdasági válság következménye, amely piac a luxusipar számára rendkívül fontos.

A francia rivális Kering, amelyet Francois Pinault alapított, szintén veszteségekkel szembesült, és arra figyelmeztetett, hogy az év második felében akár 30%-kal is csökkenhet a profitja.

Zhong Shanshan, Kína leggazdagabb embere, szintén jelentős, 18 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el idén, ami veszélyeztetheti pozícióját a ranglistán.

A szerdai tőzsdei zuhanás során a technológiai részvények árfolyammozgását követő Nasdaq tőzsdemutató 2022 októbere óta a legnagyobb egynapos veszteséggel zárt, 3,64 százalékkal zuhant. A Google anyacége, az Alphabet 5 százalékkal, míg az Amazon, az Apple, a Meta, a Microsoft és az Nvidia is komoly mínuszban zárt.

A tíz leggazdagabb ember közül többen is dollármilliárdokat veszítettek, köztük Mark Zuckerberg 9,5 milliárd dollárt, Larry Page 7,2 milliárd dollárt, Larry Ellison 5 milliárd dollárt, Steve Ballmer 5,1 milliárd dollárt, Sergey Brin 6,7 milliárd dollárt, míg Warren Buffet 378 millió dollárt.