Muszlimokat akart gyilkolni egy német férfi és a német gazdaság válságban

Egy német férfi kedden konyhakéssel támadt meg két embert, akiket nyakon és a felsőtestükön szúrt meg, a rendőrség 15.10 körül kapta az első segélyhívásokat, és a támadót négy perccel később letartóztatták. A támadó állítása szerint muszlimokat akart megölni, ami miatt az állambiztonsági szolgálatok átvették a nyomozást.

A férfi korábban mentálisan instabil volt és már kiabálta, hogy „Allahu akbar!”, egy mondatot, amit gyakran használnak iszlamista bűncselekményeknél. Az áldozatokat azért választotta ki, mert nem néztek ki németnek. A támadót pszichiátriai osztályra szállították, és az első szakértői vélemény szerint állítólag nem bűnös. A müncheni főügyészség és a szélsőségesség és terrorizmus elleni küzdelem központi hivatala (ZET) vezeti az eljárást gyilkossági kísérlet miatt. A 40 éves férfi egy olyan lakásban élt, amely egy elmebetegek számára létrehozott egyesülethez tartozik.

A német gazdaság kilátásai továbbra is borúsak, az Ifo intézet által közzétett adatok szerint az üzleti klímaindex 87 pontra süllyedt a júniusi 88,6 pontról. Az index mintegy 9000 vállalatvezető véleményét tükrözi a jelenlegi gazdasági helyzetről és a jövőbeli kilátásokról. "A német gazdaság megrekedt a válságban" - mondta Clemens Fuest, az Ifo elnöke. A jelenlegi helyzetmegítélés indexe és a várakozási index is csökkent júliusban. Ez a magyar gazdaság számára is rossz hír, hiszen Németország az egyik legfőbb exportpartnerünk.