Párizsi olimpia: Kihívások a Szajna partján és a város utcáin

Párizsban az olimpiai előkészületek látszólag a végső simításokat érik, de a város életébe való beavatkozás és a nyíltvízi úszóversenyek helyszínének kérdése még mindig komoly kihívások elé állítja a szervezőket és a résztvevőket.

Továbbra is kérdéses, hogy a nyíltvízi úszóversenyeket és a triatlonosok úszószámát a Szajnában rendezik-e meg, de a szervezők rendelkeznek B tervvel is. Anne Hidalgo, Párizs polgármestere és Amelie Oudea Castera, Franciaország sportminisztere is megmártózott a folyóban, hogy bizonyítsák a víz egészségügyi biztonságosságát, ám a vízminták még mindig jelentős szennyezettségről tanúskodnak.

Az Escherichia coli baktériumok okozta problémák miatt a holland olimpiai bajnok, Sharon van Rouwendahl antibiotikumot vesz be a verseny előtt, és a magyar csapat tagjai is gyógyszert szednek, például széntablettát vagy gyomorfertőtlenítőt.

Gellért Gábor szövetségi kapitány szerint a magyar úszók már rosszabb körülmények között is versenyeztek, és a Szajna vize nem fogja őket meglepni. A kapitány hozzátette, hogy a magyaroknak előnyös lenne a versenyeket a Szajnában rendezni, mivel az áramlással szembeni úszás a magyar úszók erőssége lehet.

A tavaly nyári világkupafutamot, amely az olimpia tesztversenye lett volna, a víz szennyezettsége miatt le kellett fújni. Azonban a szervezők biztosították, hogy az olimpiai versenyek megrendezésre kerülnek, és a kajak-kenu versenyek után felállított pályán is lebonyolíthatók a futamok, ha szükséges.

A Szajna rehabilitációjára 1,4 milliárd eurót költöttek, és a vízminőség javítása érdekében esővíztározókat is építettek. A folyó élővilága is javulóban van, a hatvanas években mindössze három halfaj élt a párizsi szakaszán, ma már 30-35 fajt tartanak számon.

A városban azonban nem csak a vízminőség okoz fejtörést. A közlekedési rendszer és a városi élet beavatkozásokkal szembesül az olimpia miatt. Egy újságírót például megbírságoltak öt euróra, mert nem csippantotta le az akkreditációját a buszon, ami a megértés hiányát mutatja az olimpiát vendégül látó város részéről.

A város egy részét lezárták, ami a helyi lakosokat és a turistákat egyaránt érinti. A megnyitóra 45 ezer rendőrt vezényeltek Párizsba, és a belváros folyóhoz közeli részét gyakorlatilag ketrecbe zárták.

Az olimpiai hangulat egyelőre hiányzik a városból, és a tömeg is várat magára. A szervezők nagyot álmodtak a Szajnán rendezendő megnyitóval, de a biztonsági kihívások miatt a belváros egy részét hermetikusan lezárták, ami a helyi lakosok és üzletek bevételeit is érinti.

A párizsi olimpiai játékok nyitóünnepsége előtt két nappal a város belvárosa egy no-go zónává vált, ahol a kordonok közötti eligazodás és az átkelési pontok megtalálása is nehézséget okoz. Az események végkimenetele még kérdéses, de a város és a sportolók készen állnak a kihívásokra.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) párizsi csapatirodájának munkatársai már a hivatalos megnyitó előtt két nappal is rendeztek mérkőzéseket, és a csapatiroda munkatársai csomagrakodásban, elektromos-kábel kutatásban és rapid-dekorálásban is éremesélyesek lennének. A magyar csapat lényegében minden hirtelen felmerülő problémát maga próbál kezelni, például a múlt heti nagy esőzések után az alagsori tárolók nem fognak kiszáradni, így a tervek szerint ott tárolandó anyagoknak új helyet kellett keresni.

A magyar csapat egy épületben lakhat: 35 darab 4-8 ágyas apartmanban, összesen 110 szobában szállásolják el a versenyzőket, az edzőket, és a szükséges egészségügyi, technikai személyzetet. A szobák teljesen funkcionálisak, és a légkondicionálásra egyelőre nincs szükség, mivel az épület felület hűtés/fűtéssel van felszerelve.

A csapatiroda és a magyar csapathoz rendelt 6 francia önkéntes egyébként múlt hét óta formálja – magyarosítja az épületet, ahol a magyar csapatot elhelyezték a szervezők. Az alapvető felszerelések mellett zászlók, molinók és fóliák hozzák vissza a hazai hangulatot.

A versenyzőknek, edzőknek és a sportolókhoz kapcsoló segítőknek az olimpiai faluban rendelkezésre áll a sportolói étterem, azonban a magyar csapat a szálláshelyén külön szobában egészséges és magyaros ételeket is kínál, valamint a népszerűségét emeli majd az a 10 ezer darab, túrórudi, amely hungarikum 8 hűtőszekrényt megtöltve várja majd az édes szájú olimpikonokat.

A versenyzők, edzők és a szakmai stáb indulása, érkezése és hazautazása ütemezetten zajlik majd. Nagy könnyebbséget jelent, hogy európai olimpiáról lévén szó, a Wizz Air napi járatán a MOB előzetesen le tudta kötni a szükséges férőhelyeket, így a magyar sportolók minden nap délelőtt indulhatnak Budapestről. A Wizz Air jóvoltából már a repülőtéren elkezdődhet a ráhangolódás az olimpiára, hiszen a tervek szerint minden nap a légitársaság olimpiai témájú dizájnnal ellátott repülőgépe teljesíti a Budapest-Párizs útvonalat.