Argentin kézilabdázó lánykérése, Milák Kristóf hiánya és egy elítélt pedofil olimpiai részvétele

Még az olimpia hivatalos kezdete előtt egy argentin kézilabdázó, Pablo Simonet megható lánykéréssel hívta fel magára a figyelmet, míg a magyar úszóválogatottból Milák Kristóf hiányzott a csapat Párizsba induló tagjai közül. Emellett felháborodást keltett egy elítélt pedofil strandröplabdázó, Steven van de Velde részvétele a holland csapatban.

Az argentin kézilabdázó, Pablo Simonet csapatfotózás közben kérte meg gyeplabdázó barátnője, Pilar Campoy kezét, aki az olimpikontársak ujjongása közben mondott igent. Simonet később azt nyilatkozta, hogy élete nője azon a helyen mondott neki igent, amiről mindig is álmodott, ami valószínűleg Párizst jelenti. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is gratulált a párnak.

Közben Magyarországról a hírek szerint Milák Kristóf, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó nem jelent meg a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren, amikor csapata, Virth Balázs edző által irányított különítmény Párizsba indult. A Magyar Úszószövetség csütörtök reggel még úgy hírül adta, hogy újabb csapatuk indult az olimpiára. A repülőre többek között Kapás Boglárka, férje Telegdy Ádám, Márton Richárd és a kenus Zala György is felszállt.

Milák Kristóf azonban nem volt jelen, és a Nemzeti Sport szerint a sportoló továbbra sem kommunikál közvetlen környezetével, így például edzőjével, társaival, a szövetségi kapitánnyal sem. A játékok rajtja előtti időszakban gyakorlatilag senki sem tudott semmi érdemit Milák Kristófról, sokszor még a holléte is rejtély volt. Az NS szerint Milák későbbi dátumot jelölt meg utazása időpontjaként, és őt két versenyszámra, 100 és 200 méter pillangóra nevezték a párizsi olimpiára.

A Külgazdasági- és Külügyminisztérium konzuli szolgálata részletes tájékoztatót tett közzé a párizsi olimpiára kilátogató magyar állampolgárok számára. A kisokos, amellett, hogy tartalmazza a magyar érdekeltségű versenyszámok helyszíneit, praktikus tanácsokkal látja el a szurkolókat a játékok idejére. A tájékoztatóban szerepelnek az olimpia idején kialakított biztonsági körzetek is, valamint felhívja a figyelmet a zsebtolvajlásveszélyre, különösen a fontosabb turistalátványosságoknál és a tömegközlekedési eszközökön.

Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook-bejelentésében azt is elmondta, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tájékoztatása szerint elővételben 13 831 jegyet adtak el magyar szurkolóknak, a legnagyobb érdeklődés a kézilabda, a vízilabda és a kajak-kenu iránt volt. A Franciaországban tartózkodó magyarokat kilenc olimpiai konzul segíti, hét Párizsban, kettő pedig Lyonban. A külügy 24 órás ügyeletet is biztosít a segítségre szorulóknak, ezt a +36 30 084 1605 telefonszámon keresztül érhetik el.

A holland strandröplabda csapatban azonban egy olyan sportoló is pályára lép, akit jogerősen elítéltek 2016-ban egy 12 éves brit kislány megerőszakolásáért. Steven van de Velde, aki a bűncselekményt követően négy év börtönbüntetést kapott, de csak egy évet töltött rács mögött, majd Hollandiában szabadult egy hónap után. A holland sportoló részvétele komoly felháborodást váltott ki, és brit jogvédők vizsgálatra szólították fel a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot. Ciara Bergman, a Rape Crisis England & Wales vezérigazgatója szerint elfogadhatatlan, hogy egy elítélt erőszaktevő részt vehet az olimpián. A Holland Olimpiai Bizottság álláspontja szerint Van de Velde letöltötte büntetését és egy különleges programban is részt vett, ami épp az ilyen elkövetők mentorálásával foglalkozik, és ennek során teljes megbánást és együttműködést mutatott.