Tusványoson a politika és a nők kapcsolatáról is esett szó

A Tusványosi Szabadegyetemen a politika és a nők viszonyáról is szó esett, ahol többek között arról beszélgettek, hogy sokan úgy vélik, egy nő csak akkor foglalkozzon politikával, ha már gyereket szült és ráér.

A beszélgetés során a résztvevők, köztük Magyarország, Ukrajna, Szerbia és Románia képviselői megvitatták a nők politikai szerepvállalásának kérdését. Déri Stefi, a panel moderátora kiemelte, hogy sokan úgy gondolják, a politika nem nőknek való. Csöbör Katalin, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint a nők képesek ugyanolyan kemény feladatokat végezni, mint a férfiak. Balogh Lívia, a KMKSZ képviselője a politikai miliő változását említette, Kovács Elvira, a VMSZ képviselője pedig a női közéleti szerepvállalás támogatásának fontosságát hangsúlyozta. Szilágyi Dóra Emese, az RMDSZ képviselője szerint a női gondolkodás más területeken is szükséges, nem csak a házasságban. A beszélgetés során felmerült, hogy a szerb házelnök leszbikus és úgy öltözik, mint egy férfi, valamint hogy a nők érzelmesebbek és máshogy gondolkodnak. A politikusok említést tettek arról is, hogy a nőknek gyakran azt mondják, a konyhában a helyük, és egy szerb politikusnőnek a férje féltékenysége miatt kellett visszavonulnia. Csöbör Katalin hozzátette, hogy a magyar demokrácia női oldalról jól áll, mivel a nők már 1919-ben választójogot kaptak, és szerinte a Fidesz támogatja a női képviselőket, ellentétben az ellenzékkel. Azonban a beszélgetés nem tért ki a magyar ellenzéki pártokban lévő női elnöki posztokra, sem Novák Katalin és Varga Judit visszalépésére, sem Orbán Viktor 2017-es kijelentésére, hogy „nőügyekkel nem foglalkozik”.

A panelbeszélgetésen a résztvevők megvitatták a női kvóták kérdését is, és bár a politikusok nem támogatják a kvótákat, beszámolóik alapján ők is nap mint nap tapasztalják a hátrányos megkülönböztetést. Csöbör Katalin elmondta, hogy a Fideszben nincs női kvóta, és ez érzékeny téma a párton belül. A beszélgetés végén belátta, kvóta nélkül nincs előrelépés, míg Szilágyi Dóra Emese a kvótát egy szükséges mankónak tartja, ami jó addig, amíg nincs változás ezen a téren. A résztvevők többször kiemelték, hogy a férfiak támogatását kérik, és a panelbeszélgetés végén külön megköszönték a jelen lévő „uraknak”, hogy eljöttek és kitartóan végighallgatták őket.

A fesztiválon Bayer Zsolt és Fodor Gábor is színpadra léptek, hogy a liberalizmus kérdéséről beszélgessenek. Bayer Zsolt szerint a rendszerváltás idején mindenki, aki a rendszert utálta, liberálisként határozta meg magát. Fodor Gábor hangsúlyozta, hogy a liberális szó ma is a szabadságjogokra vonatkozik, és a woke mozgalmat is hasznosnak tartja, amíg nem korlátozza a véleményeket. Bayer Zsolt a mai liberalizmusra példaként említette a Németországban állítólag kutyának öltözve tüntető embereket, ami azonban egy cáfolt álhír volt. Fodor szerint a liberális gondolat nem azt jelenti, hogy mindent lehet, hanem hogy a másik ember szabadságát is tiszteletben kell tartani. A beszélgetés során felmerült a nemzetállamok és az európai egyesült államok kérdése is, amelyben Bayer a nemzetállamokat, Fodor pedig az Európai Unió egységes működését tartotta fontosnak. Bayer szerint a nyugati világban a vallási és nemzeti identitás már nem létezik, és a nemi identitást is eltüntetik, míg Fodor szerint a nemzetállamok szuverenitása mellett van helye egy európai identitásnak is.